Mjölk – nu med extra allt!

Det fanns en tid när det räckte med att mjölk var mjölk. Mjölk var inte bara ett naturligt livsmedel, det var också nyttigt.  Budskapet om att “mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som människan behöver”, har inte bara trumpetats ut, det har satt sig i våra medvetanden.

Men det var då. På senare tid har både Skånemejerier och Arla lanserat mjölk som företagen påstår ska vara extra hälsosamma, vilket bland annat Sydsvenskan skriver om i sin  artikel. Både Arla och Skånemejerier lanserar mjölk med extra mycket protein och Arla har dessutom en mjölk som är kalciumberikad. Ja, ni läste rätt, protein och kalcium, två ämnen som mjölk inte direkt lider någon brist på, snarare tvärtom. Men slogans med innebörden “nu med extra mycket av allt” är som bekant ett välkänt trix för att öka försäljningen och kanske fungerar det även denna gång.

Däremot kan man fundera på hur detta påverkar för vår syn på mjölk som en nyttigt livsmedel. Om inte mejerierna själva anser att proteinhalten eller kalciumhalten räcker till, eller för den delen vitaminerna (Arla har också kommit med en mjölk som är berikad med vitaminer och bakterier) så kanske vi också börja tvivla? Det kan rent av vara så att detta ger mer ammunition åt de grupper som i grunden är kritiska till mjölk som ett hälsosamt livsmedel.

Personligen kan jag inte heller låta bli att fnissa lite åt de tramsiga namnen på de nya mjölksorterna. Arlas “Bone health” och “Immune”, känns inte det väldigt daterat? Och Skånemejeriers “Starkmjölk”, har man tänkt att ta upp kampen vid bardiskerna?

 

 


6 Kommentarer to “Mjölk – nu med extra allt!”

  • Karin Säger:

    Håller med! Har sett det här. Det går inte att vara standard längre. Samma med vatten. Om man ska köpa vatten får man leta efter vanligt vatten bland alla superextraallt-vatten.

  • Katarina Malmström Säger:

    Håller med. Och dessutom i tider när vi alla skriker, nja ropar, efter det naturliga. Och vad är mer naturligt än svensk komjölk?

  • ann-helen Säger:

    Jag vill också minnas att detta fenomen var precis det som mejerierna under många år sa nej till. Just för att man inte ville “mixtra” med mjölken och därmed riskera att urholka bilden av mjölk som ett naturligt och hälsosamt livsmedel. Visserligen gynnar detta ekomjölkens image, men de icke-ekologiska mjölkbönderna borde vara bekymrade.

  • ann-helen Säger:

    Helt sant. Det började med smaksättning och sedan har det bara fortsatt.

  • Tobias Säger:

    Jösses, Arla har ju blåbärsmjölk också. När kommer pepparkaksmjölken och kladdkakemjölken?

  • Louise Ungerth Säger:

    Arlas “Wellness” för immune och bonehealth har vi faktiskt anmält för prövning av deras påståenden. Man tar yoghurt, petar i lite mineraler och vitaminer och vips så stärker den immunförsvaret. Korrekt enligt EUs nya regler om hälsopåståenden? Vi får se…

Lämna en kommentar