“Neeej, den är ju på danska!!!”

I princip alla större tidningar och även radio och TV har nu publicerat nyheten från TT om att ekomaten vare sig är nyttigare eller miljövänligare. Det intressanta med hela historien är att man hänvisar till en rapport som i grunden är mycket positiv till det ekologiska lantbruket. Men ingen av alla de redaktioner som har lagt ut TTs artikel, verkar ha brytt sig om att läsa rapporten, eller ens sammanfattningen sammanfattningen.

Ingen verkar ens ha bemödat sig att ta reda på varifrån rapporten kom ifrån, nämligen danska ICROFS som står för Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer. Redan där borde det ha ringt några varningsklockor, är det verkligen troligt att det just från detta forskningscenter skulle levereras en rapport som helt skåpar ut det ekologiska lantbruket?

Om någon hade läst rapporten kunde det ha låtit så här på redaktionen:

“Men hörni, den här danska rapporten som alla pratar om , det är ju för faen positiv till eko! Ta bara detta med hälsan. Visst, det är svårt att säga generellt att ekologisk mat innehåller mer vitaminer och mineraler, men å andra sidan säger rapporten att man får i sig mindre bekämpningsmedelsrester, antibiotikarester och tillsatser. Dessutom pekar man på att ekogrisar har mindre salmonella och E.coli än konventionella grisar. Näe, det här håller inte!”

“Nähä. Har de där tomtarna på TT som vanligt inte orkat läsa innantill? Nä, nä, men det finns väl åtminstone tre till gnällspikar till på SLU, förutom han Bergström som TT hade, som alltid skäller på eko. Ring någon av dem. De har säkert någon annan forskningsrapport som de kan hänvisa till. Om inte annat så kan de ju få dra ett varv till med sin bok som de kom med för något år sen.”

“Kanon! Jag ringer givetvis nån av dem. Så kan vi köra det kritiska upplägget ändå.”

Sådär hade det kunnat gå och då hade det inte varit mer med det. Ekosverige hade givetvis varit lite gramse några veckor, men å andra sidan är man rätt van vid kritiken från det hållet och sedan hade det blåst över.  Men nu blev det inte så. Ingen kollade materialet. Alla redaktioner trampade på i samma fotspår och lämnar en pinsamhetens doft bakom sig.

Den första journalisten då. Han på TT. Läste inte han rapporten? Det är väldigt svårt att svara på faktiskt. Men man måste tänka på att det var helg. Man vill ju komma hem. Och dessutom var den ju skriven på danska.


9 Kommentarer to ““Neeej, den är ju på danska!!!””

 • Lars Benny Melin Säger:

  Klockrent. Ingen av redaktionerna (hur många?) förstår danska och inte professorerna heller….

 • Ulla Skovsbøl, kommunikatør ICROFS Säger:

  Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer, ICROFS har været i lidt af en mediestorm i Sverige, som du beskriver her på bloggen efter at nyhedsbureauet TT har udsendt den omtalte artikel om vores vidensyntese og tager den til indtægt for, at økologi ikke er bedre for hverken sundhed eller miljø.

  Det er jo ikke i overensstemmelse med konklusionerne i vidensyntesen.

  Tak fordi du har været med til at henlede vores opmærksomhed på, at vidensyntesen på denne måde er blevet fejlfortolket i de svenske medier.

  Det har vi nu reageret på med denne artikel på vores hjemmeside:

  http://icrofs.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/icrofs-vidensyntese-mistolkes-i-svenske-medier/

  Du er velkommen til at dele linket med andre, lige som du er velkommen til at dele det på Facebook:
  https://www.facebook.com/icrofs/

  … men det er altså på danska – tyvärr. Vi hoppas det går endda.

 • Gunnar Rundgren Säger:

  Nu har de danska forskarna klargjort sina resultat: Vidensyntesen, der er udarbejdet af ca. 75 danske forskere og eksperter, viser, at økologien overordnet set har en positiv effekt på fælles samfundsgoder som natur og biodiversitet, miljø, mennesker og dyrs sundhed og velfærd samt udviklingen i landdistrikterne”

  http://icrofs.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/icrofs-vidensyntese-mistolkes-i-svenske-medier/

 • ann-helen Säger:

  Tack ICROFS för detta. Egentligen är det nog inget problem för svenska journalister att läsa danska, jag retas bara lite där. Jag tror det är ett större problem att svensk press och övriga media inte anser sig behöva betala för kunskap och kompetens journalistik. Vi får den press vi förtjänar. Och betalar för. Och det är egentligen det riktigt allvarliga i denna historia.

 • ann-helen Säger:

  Tack Gunnar. Jag fick det också här på bloggen.

 • Smäll på fingrarna | Ann-Helen von Bremen Säger:

  […] ICROFS  kommunikatör Ulla Skovsbøl har även lämnat en kommentar på min blogg. Missa inte den sista raden som rymmer en viss humor, apropå mitt förra blogginlägg: […]

 • Anders Munters Säger:

  Jag slutar aldrig att förvånas. Att pressen inte har tid och ork eller kan läsa och förstå rapporter om ekologiskt lantbruk, borde i sig vara en nyhet. De skall ju ha kompetens att göra kritiska granskningar. Detta till skillnad från Bergström och hans kollegor på SLU som ,jag tycker, pratar skit om ekolantbruket utan att ha någon kompetens eftersom de förmodligen aldrig har provat att odla miljövänlig ekologiskt lantbruk.

 • LENNART Säger:

  DI DUMME SCHWEDEN = JOURNALISTENS
  KOLLA ALDRIG EN STORRY DÅ
  SPRICKER DEN.

 • Tidspress och okunskap drabbar rapporteringen om hållbarhetsnyheter Säger:

  […] det inte är sant. Som bloggaren Ann-Helen Meyer von Bremen poängterat i ett antal inlägg (här, här och här) är slutsatserna närmast de motsatta! Det danska forskningsinstitutet konstaterar att […]

Lämna en kommentar