Alla bär i samma korg

Alla bär i samma korg 150 150 Ann-Helen von Bremen

Av gästkrönikör Anna Sjögren


En helsidesannons i DNs söndagstidning får mig att tappa hakan i frukosttallriken.
Det är Lantmännen som tycker att man ska baka havreflarn, forma dem till korgar och fylla med färska bär och vispat gräddsubstitut som är gjort på havre.

Det är en stor bild på den läckra havreflarnskorgen i annonsen.

I den korta texten förklarar företaget stolt: “Vi vill att bra mat både ska vara god och producerad med miljön i åtanke”.

Den meningen innehåller två fel när den sägs av en person eller ett företag som i samma andetag tycker att människor ska ösa drivor med färska vinbär och hallon på sina efterrätter i Sverige i början av maj.
Första felet handlar om smaken. Den är som bekant delad, men min erfarenhet av importerade färska bär, som finns att köpa i Sverige vid den här tiden på året, är att de inte smakar särskilt mycket i jämförelse med svenska sommarbär. Nästa fel är egentligen allvarligare, för de små plastaskarna med vinbär och hallon som finns i saluhallar och finare matbutiker har åkt långt för att komma hit. Inte speciellt miljövänligt med andra ord.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
2 comments
  • Stefan

    Problemet med de flesta bär, frukter och grönsaker vi köper i butik inte smakar någonting eftersom de är utvalda och framtagna för att hanteras med så litet svinn som möjligt i logistikkedjan. Och det gäller även de närodlade dito svenska i och ur säsong. Givetvis med undantag för de utsökta avokado-bären från Israel och Chile som rätt hanterade (och absolut inte sönderklämda av dårar i matbutiken) kan skänka stor glädje.

  • ann-helen

    Så sant, så sant. Det är som med mesta här i livet, det smakar bäst med hemplockat, hembakat och hemkört ; ) Men jag tycker nog ändå att det finns grader i helvetet. Svenska jordgubbar brukar generellt smaka mer än de belgiska och spanska, även om man ibland stöter på smakrika gubbar även från andra länder. Svensk färskpotatis är dock starkt överreklamerad. Den godaste, så här på våren-försommaren, brukar man i stället hitta från Marocko eller Egypten. I år har jag köpt väldigt goda franska. Ska man äta god svensk färskpotatis får man banne mig odla den själv!

Leave a Reply

Your email address will not be published.