Fira Vickans bröllop med svart arbetskraft

Fira Vickans bröllop med svart arbetskraft 150 150 Ann-Helen von Bremen

Wij Trädgårdar i Ockelbo ställer till med stor bröllopsfest för att fira det kungliga bröllopet. Det blir tårtbuffé, picknick-korgar, champagnebar och säkert hur trevligt som helst. Man räknar med att 8 000 personer ska komma.

Så långt finns det inget att säga om det hela. Det intressanta är dock att man i dag har gått ut med ett stort utskick via mail och frågar om man kan tänka sig att hjälpa till och jobba under denna dag. Gratis! ”Som betalning för er hjälp i Ockelbo kan vi inte erbjuda pengar men en överraskningspresent.” Så står det i det mail som jag och säkert hundratals andra människor har fått. Hundra personer, det är så många man räknar behövs i personalen under denna dag, ska alltså arbeta från nio på morgonen till åtta på kvällen för en ”överraskningspresent”!

Dessutom ska man ta sig fram och tillbaka till Ockelbo och vi upplyses om att den sträckan dröjer drygt två timmar, enkel resa. Ett litet nätt arbetspass på 15,5 timmar. Gratis.

Wij Trädgårdar är ingen idéell verksamhet. Det är ett företag som under 2008 omsatte åtta miljoner kronor. Visserligen gick affärerna inte så bra, men det är ändå inget försvar för att gå ut och fiska efter gratis arbetskraft. Och själva bröllopsfesten är heller ingen välgörenhet, alla gäster får betala och jag är övertygad om att VDn Maria Eriksson, trädgårdsmästaren Lasse Krantz och kocken Rune Kalf-Hansen, som har undertecknat mailet, inte tänker jobba gratis denna dag.

Jag är republikan och kommer inte att fira bröllopet på vare sig det ena eller andra viset. Ändå kan jag inte låta bli att tycka att det är pinsamt att i Ockelbo, av alla ställen, där firas bröllopet med svart, obetald arbetskraft.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
3 comments
 • Anna Sjögren

  Det låter inte klokt. Hade pengarna gått till någon välgörenhetsorganisation (vilket absolut hade varit tänkbart) hade jag förstått.

 • Stefan

  Nu skall du inte vara negativ. Det är väl härligt att man nu för tiden inte behöver släppa till livet för att hylla och ära kungahuset. Det kan vi tacka Bernadotterna för. Dem förutan hade vi fortfarande ätit kålrötter och dött som flugor i tyfusen.

  Eller, har jag missat något?

 • Karin

  Jag tycker att hela detta med bröllopet är så galet gammalmodigt. Som gjort för att bli fel, på nåt vis. EGentligen skulle Jonas så diska efter festen i ockelbo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.