Revival för bruna bönor?

Revival för bruna bönor? 150 150 Ann-Helen von Bremen

”Vi har en döende kundkrets”.

Vi står i gryningsljuset ute på åkern, i Gynge på södra Öland. Rune är en av landets 40-talet odlare av bruna bönor och nu är det dags för skörd. Ett arbete som sker i flera moment och tidigt på morgonen, medan daggen fortfarande finns kvar och gör baljan seg och skyddande runt bönan, är det dags att skära upp bönplantorna med rötterna. Tröskningen sker på eftermiddagen, när solen torkat baljan och lätt spricker upp och släpper ut de rara bönorna.

För rara är de, bönorna som bara odlas i Sverige, närmare bestämt på Öland, i Finland. USA och Kanada.

I Sverige känner vi dem nästan bara som den sötsura stuvningen i plastkorv som äts i sällskap med stekt fläsk. Men de som äter denna klassiska husmansrätt, blir allt äldre och allt färre. De dör helt enkelt av. Därför Runes kommentar, om att konsumenterna långsamt men säkert dör bort. Själv äter han klassiska bruna bönor varannan vecka, minst. Men han är medveten om att rätten försvunnit från skolmatsalarna och militären, som varit en av husmanskostens fanbärare, är som bekant bara en marginell företeelse i dag.

Vi befinner oss på Södra Öland för att göra reportage för tidningen Turist om något av det svenskaste bland råvaror, en böna som borde ha en självklar hedersplats i Matlandet Sverige, men som alltmer hamnat på åldershem. Men nu ska det bli ändring på det. Går allt som planerat kommer den bruna bönan snart att dyka upp i burk bland all borlotti, kidney, black eyed, soja och vita bönor. Det blir den enda svenskodlade bönan av dessa ”torra” bönor och man får väl säga ”bättre sent än aldrig”, med tanke på att vi odlat bönan under cirka 600 år.

 

PS. Under året publiceras ett större reportage om den bruna bönan i tidningen Turist med fantastiska bilder av fotograf Jens Lasthein.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
1 comment
  • Anna Sjögren

    Bra. Intressant det där med regementesköken som fanbärare av den svenska matkulturen med ärtsoppa och bruna bönor i spetsen.
    Jag tänker också på hur gärna vi lagar italienskt och mexikanskt (eller i alla fall tex-mex) i Sverige. I de länderna spelar ju bönorna en mäktig roll, men se, den delen matkulturen vill vi inte släppa över bron.
    Den fjärde oktober är det kanelbullens dag, det behövs en böndag. Eller förresten, Bönsöndagen finns redan. I år var det den 29 maj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.