Allt kött är hö

Allt kött är hö 150 150 Ann-Helen von Bremen

Kvällens debatt på Skafferiet på Berns handlar om kött. Varför äter vi alltmer kött, trots att argumenten emot bara blir fler och fler?

Köttet är vårt nya svarta. Sexköpen är förbjudna, rökningen undanträngd till balkonger och uteserveringar och knarket är fortfarande lika olagligt. Vid sidan om alkoholen seglar köttet upp som en alltmer åtråvärd last som dessutom inte är reglerad i lag men där motargumenten blir allt mer moraliska. Vi ska inte äta så mycket kött om vi vill vara rädda om miljön och djuren. Och vilken rätt har vi egentligen i vår välmående del av världen att sätta oss till doms över andra levande varelser och hålla dem i fångenskap, döda dem och äta upp dem? Ofta under rätt obehagliga former.

Och köttförespråkarna använder också moraliska argument. Vi ska äta SVENSKT kött om vi vill värna djuren, miljön och Det Öppna Landskapet. Och givetvis också Den Svenska Bonden, fast just det säger man inte så mycket om, även om detta egentligen är huvudskälet.

Och därmed är succén given, ladda ett beteende, en vara eller vad som helst med tillräckligt mycket moral och etik och du får en strömning som attraheras av det lite smått förbjudna. Särskilt om det dessutom står ett slag om huruvida rött kött är skadligt för vår hälsa, eller rent av nyttigt om vi kallar det för stenålderskost. Kanske är det därför som vi ägnar oss så ohämmat åt köttfrosseri just nu? Kanske är det därför som antalet köttkrogar växer upp som svampar ur backen?

Eller kanske äter vi bara mer kött för att det är gott och billigt?

Men egentligen borde köttmotståndarna och köttivrarna vara överens, i alla fall den del av köttmotståndet som handlar om att vi ska äta mindre kött. (Den grupp som tycker att vi inte ska äta kött överhuvudtaget är en annan diskussion.) Åtminstone den svenska köttindustrin borde inte ha några som helst problem med att vi äter mindre kött, särskilt inte med tanke på att hälften av allt nötkött är importerat.

Receptet borde alltså vara att äta mindre kött, men svenskt och dyrt. Då borde alla bli nöjda. Eller?

Vi får se under kvällens debatt.

 

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
3 comments
 • Annika

  Hej

  Vad bra att du tar upp detta! Debatten om kött har blivit så onyanserad, för eller emot. Vart tog det svenska ”lagom” vägen? Växthusgaserna kommer från korna och inte från köttet i sig. Sverige är ett av de mest mjölkdrickande och ostätande länderna i världen, då vore det ju tokigt om man inte tog tillvara på köttet från kalvar, tjurar och även kossor som inte längre producerar mjölk. Om man äter måttliga mängder med ekologiskt kött, viltkött eller naturbeteskött som levt på gräs från betesmark som inte är odlingsbar och sedan ger tillbaka det fosfor rika gödslet till odlingsbar mark, kompletterar man grödorna istället för konkurrera om reurserna.
  En annan sak och nästan det jag tycker är viktigast som alltid glöms bort i sådana här debatter är hur vi tar tillvara olika styckdetaljer. Till jul vill alla ha 3 kilo julskinka samtidigt = masslakt av grisar, ofta under vidriga förhållanden. Hur många grisar behöver vi slakta för att alla ska få sin julskinka och vad händer med resten köttet? Jo det slumpas ut för ett par ynka tior/kilo med en ruskig överkonsumtion som följd. Jag kommer därför att i år välja någon annan styckdel på grisen till jul, typ en dansk fläskestek på bogen eller en god julkorv, från ekologiskt kött såklart. Vill även säga att det finns bra och mindre bra exempel på köttrestauranger. Restaurang djuret som köper in ett djur i taget och tar tillvara på varje del, tänker jag måste vara bättre än resturanger som bara köper in ”ädelköttet” men ratar resten av köttet. Jag hoppas därför att debatten ikväll även kommer att handla om hur vi tar tillvara på resurserna och motverkar svinn för det är bara så vi kan minska den totala konsumtionen av kött. Vi lurar bara oss själva genom att enbart sätta upp riktlinjer för hur mycket kött i gram per person man bör äta.

 • Louise Ungerth

  Håller med fullständigt Ann-Helen. Ät mindre kött, men bra kött. Funderar över om en köttskatt måste till för att begränsa köttkonsumtionen i den rika världen. Vad tror du?

 • ann-helen

  Tack för din kommentar. Personligen har jag svårt för straffskatter på mat och det gäller även fett och socker. Jag tror mera att vi på allvar måste börja ifrågasätta hur livsmedelsproduktionen egentligen går till och att man där med hjälp av ekonomiska styrmedel kan åstadkomma en hel del.

Leave a Reply

Your email address will not be published.