Höger eller vänster i grytan?

Höger eller vänster i grytan? 150 150 Ann-Helen von Bremen

Finns det höger och vänster i matpolitiken? Det är en av frågorna som ikväll ska diskuteras hos ”Skafferiet” på Berns i Stockholm, en ny debattscen för mat.

Frågan är bra och inte särskilt lätt att svara på. Tittar man längst ut på kanterna, hittar man en liten högergrupp som tycker att man bara ska lasta av hela batteriet av GMO, tillväxthormoner och antibiotika så att det äntligen går att producera livsmedel på lika villkor i det här landet. Blickar man i stället åt motsatt håll, så långt vänster ut det går att komma, hittar vi människor som vill stoppa all djurhållning, pläderar för vegansk kost och som dessutom tycker att all livsmedelshandel med andra länder är av ondo. En åsikt som de för övrigt delar med den yttersta högern också.

Men annars får man nog lov att säga att skillnaderna inte är så stora. Mp, S och V är mer positiva till ekologiskt lantbruk och värderar miljöfrågor tyngre, medan man är mer skeptisk till GMO. Alliansregeringen vill generellt se mindre politik och det gäller även inom lantbruk, livsmedel och miljöområdet. Men i det stora hela så finns en tyst överenskommelse om att Sverige inte riktigt lämpar sig för någon industriproduktion enligt exempelvis dansk modell.

Problemet är kanske snarare inte skillnaderna mellan de politiska partierna, utan att så få politiker överhuvudtaget visar något intresse för lantbruket och matproduktionen. Undantagen är väl egentligen bara landsbygdsministern själv, Eskil Erlandsson (c), och Jens Holm (v) i jordbruksutskottet.

Inte ens Miljöpartiet, som verkligen borde vara på tå när det gäller jordbruket eftersom det påverkar så många miljöfrågor, har någon politiker på riksnivå som är riktigt slipad. Att företrädare för andra partier kan sitta och humma år ut och år in i jordbruksutskottet utan att förstå särskilt mycket, det må vara en hänt, men för Miljöpartiet borde detta vara en hjärtefråga.

Kanske är det för mycket begärt att det ska finnas tydliga höger-vänster-skillnader inom matpolitiken när Moderaterna i dag är vårt nya ”arbetarparti” och allt flyter.

Men lite intresse för en av våra viktigaste frågor – maten – kanske inte vore för mycket begärt?

 

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
3 comments
  • Gunnar Rundgren

    Det finns förstås en stor risk / chans att matpolitik återigen kommer handla om vem som faktiskt får mat och vem som inte får det. Det gör den ju redan för två miljarder mäniskor, och det finns det som talar för att eran av billig mat är över. Ett steg på vägen är ju att vi börjar titta på vad maten innehåller. dvs VAD vi får för pengarna.

  • K

    Bristen på intresse för jordbrukspolitik hänger nog samman med bristen på intresse för landsbygden överhuvudtaget. Om man tror att världens centrum ligger i storstäderna så finns det heller ingen förståelse för landsbygdens betydelse för det som vi stoppar i munnen. Det som i själva verket är det centrala för mänskligheten.

  • ann-helen

    Det är absolut ett steg på vägen och naturligtvis ett ansvar för oss alla att ta. Samtidigt kan jag bli så trött på att det allt mer bara verkar vara konsumenten som ska ta det här ansvaret. Hur skulle det vara om regering och riksdag ställde sig frågan – vad får vi egentligen för de pengar som vi lägger på matproduktionen? Och satsar vi verkligen på rätt saker?

Leave a Reply

Your email address will not be published.