Köttmånglarna

Köttmånglarna 150 150 Ann-Helen von Bremen

Det har hackats en hel del på de korkade och giriga konsumenterna som lät sig luras av färgad fläskfilé, när de egentligen trodde att de gjorde värsta oxfilé-klippet. Visst, vi konsumenter har tränats under mycket lång tid att det viktigaste med maten är priset och det gör att vi lätt låter oss luras, gång på gång.

Men i detta fall är min stilla undran är – vilka är det egentligen som ska stå i skamvrån? Butikerna, grossisten, importören som köpte in fusk-köttet, tydligen också under lång tid, – trodde de också att de gjorde en fantastisk affär? Kunde de heller inte se skillnad på röd fläskfilé och oxfilé trots att det faktiskt är deras jobb? Eller bestämde de sig helt enkelt för att lura skjortan av sina kunder?

Oavsett vilket, så kan inte skuggan den här gången falla på extraprisfanatiska konsumenter. Det är ju faktiskt inte så att försäljningen har skett på Sergels Torg klockan två på natten, den har skett i livsmedelsbutiker som vi trots allt har rätt mycket förtroende för.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
6 comments
 • Anna Sjögren

  När jag drev kafé på Gotland fick jag besök av en guldkedjsprydd kötthandlare som importerade ofattbart billiga styckningsdelar från länder långt borta. Billigare fanns inte, sa han, men frågan om varför det var så billigt kunde han förstås inte svara på, det räckte väl att veta att det var billigt. Han med den tjocka guldkedjan om halsen dök upp i mitt minne samtidigt med den färgade fläskfilén i förra veckan. Vad jag menar med detta är såna här varor är möjliga så länge ingen frågar varför.

 • ann-helen

  Det är helt sant, någon i hela kedjan borde ha ställt just den frågan, varför är det så billigt? Alternativt, varför har den så konstig röd färg?

 • Tobias

  Marknadsförare brukar ibland hävda att Sverige är en bra testmarknad för nya produkter. Jag funderade lite på det när jag fick höra om fusket. Varför just Sverige? Det känns ändå på något sätt typiskt att skandalen dyker upp här. Men vad jag förstår så har inget av köttet nått ut till butiker?

 • Markus Femling

  Det var väldigt många aktörer som valde att blunda. Otillräckliga undersökningar gjordes om ifall köttet kom från en godkänd livsmedelsanläggning, eller ens om importören var OK. På tok för många valde att titta på ett bra pris utan att ens bry sig om vad det var som salufördes. Det fanns enligt min uppfattning några väldigt stora frågetecken redan vid erbjudandet om inköpet: Köttet uppgavs ha Argentinskt ursprung men paketerat i Ungern. Argentinas export till EU har stadigt minskat de senaste fem åren. Det är knappast troligt att köttet har tillbringat 4 veckor på båt från Sydamerika för att sen styckas i Europa. Sen så var det väldigt små filéer. Inte ens en småväxt argentinsk Hereford är så liten efter kalvstadiet. Priset var också tvärfel. Att inte ansvariga uppköpare begärde varuprov innan köp avstår jag från att kommentera, men kan bara upprepa den gamla frasen: Om något verkar för bra för att vara sant är det förmodligen det. Konsumenten i butiken har inte den kollen, men den borde finnas på annat håll.

 • ann-helen

  Tack för din kommentar. Mycket intressant det du skriver. Visst är det så, någonstans i denna långa kedjan borde det ha funnits kompetens som hade upptäckt detta. Om det inte fanns det är läget allvarligt, om kunskapen fanns men man valde att blunda, är det inget annat än lurendrejeri!

Leave a Reply

Your email address will not be published.