Inte ett år till!

Inte ett år till! 150 150 Ann-Helen von Bremen

”Jag vet inte om jag klarar ett år till med det här mjölkpriset.”

Vi sitter vid köksbordet och jag tänker att det så ofta är här, över kaffekoppen, när intervjun är slut, som de viktiga sakerna sägs.

För några år sedan byggde familjen ny lagård. Det var antingen det eller lägga ner som gällde. Det handlade inte om någon storsatsning, drygt hundra kor, ungefär vad som krävs för att hänga med i dagens Mjölksverige.

Första året såg bra ut ekonomiskt. Andra året med. Men sedan sänktes mjölkpriset kraftigt, samtidigt som foderpriserna steg och nu sitter han alltså här och bävar inför det nya året. Han vet att om mjölkpriset ligger kvar på samma låga nivå, så kommer flera av hans kollegor att få kasta in handduken. Men kanske också han själv. Då skulle traktens enda mjölkgård vara borta.

Ute är det rejäl vinter, dagarna innan nyår. Här känns det långt till Nya Zeeland, men ändå är avståndet kort när det gäller marknaden. Det är nämligen på auktionerna på mjölkpulver hos mejeriföretaget Fonterra, Nya Zeeland, som världsmarknadspriset i praktiken sätts. Och det är det priset som påverkar vad alla världens mjölkbönder får betalt, även detta familjeföretag. Trots att världshandeln av mejeriprodukter är liten, bara 6 procent av produktionen, och att Sveriges import av mejerivaror fortfarande är liten, så är det ändå priset på världsmarknaden som styr.

Billigast vinner alltid och i den matchen kommer Sverige aldrig att vara vinnare. För det krävs nya regler – en utmaning för politiken under nästa år och ett nyårslöfte som väntar på att infrias.

 

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
4 comments
  • Olle Göransson

    Kan du, som satt dig in i mjölkprisproblematiken, förklara hur det går till när en hoper ICA-handlare börjar ta mer betalt för mjölken, för att betala mjölkbonden ett högre pris? Alltså; jag förstår, och sympatiserar till fullo med idén. Bra om mjölkproducenterna överlever även nästa år givetvis. Men hur bär man sig åt för att se till att extrabetalningen hamnar hos bonden? ICA-handlarn vet ju inte vilken bonde mjölken kom från. Hur gör dom, för att pengen inte ska drunkna i pengaflödet till mejeriföretaget? Förklara för en som (överdrivet?) ser konspirationer och falsk marknadsföring i allt som låter bra. Normalt är ju det som låter för bra för att vara sant, inte heller sant. Undantag här?

  • ann-helen

    Det är en mycket bra fråga som jag funderat på själv också. Framför allt hur länge det håller. Jag misstänker att det innebär en del extra adiministration, till exempel. Jag återkommer om detta

  • Sofia

    Hej. Är det olagligt att sälja icke-pastöriserad mjölk? När jag var liten drack vi alltid mjölk som vi hämtade direkt från en bonde i närheten, vi tappade upp den i en femliters hink direkt från hans mjölktank. Skulle det inte kunna finnas en marknad för att köpa mjölken direkt från bonden? Jag skulle utan vidare kunna tänka mig att göra det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.