Scans tvättade hals

Scans tvättade hals 150 150 Ann-Helen von Bremen

Under de cirka 10 år som Scan har sålt KRAV-grisar har det alltid hetat att det har varit omöjligt. KRAV-grisarna har legat på en procent av all grisförsäljning, år efter år. Inte ens när ekoboomen startade för några år sedan och vissa butikskedjor formligen skrek efter grisarna, var det möjligt att få fram några fler. Scans lösning blev då att lansera EU-ekologiska grisar, eftersom man ansåg att det var lättare för bönderna att ställa om, när grisarna bara behöver gå på betongplatta i stället för att böka ute på åkrarna.

Problemet var bara att man hade glömt att kolla med handeln, som sa blankt nej. Handeln ville ha KRAV-grisar, ingen eko-lightvariant.

Strax innan jul fick landets KRAV-grisproducenter nog, lämnade Scan och gick över till danska Friland och KLS Ugglarp. När jag nu några månader senare pratar med några av grisproducenterna är de nöjda med uppgörelsen. De har inte bara fått bättre betalt, de känner för första gången att de har fått inflytande och att det finns en vilja hos Friland och KLS Ugglarp att utveckla KRAV-grisproduktionen.

Nu står Scan kvar med enbart 3000 KRAV-grisar och dessutom 9000 EU-ekologiska grisar som ingen egentligen vill ha, medan Friland pratar om att öka KRAV-grisproduktionen. Och även om denna affär är liten, är det ytterligare en affär som Scan har missat.

Men det värsta av allt är kanske att bönderna upplever att de har mer inflytande i ett privat företag än vad de någonsin upplevt att de har haft i Scan, som i dag visserligen till stora delar är finskt, men som en gång för inte så länge sedan var helt och hållet ägt av bönderna själva.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
6 comments
 • Camilla

  Helt rätt Ann-Helen! Eco-light-grejen funkar inte.

  Och apropå ingenting – det här är en blogg jag längtat efter. Ser fram emot att läsa mer av dig.

 • Louise Ungerth

  Hej Ann-Helen
  Så himla kul att du börjat blogga, ska följa dina kloka kommentarer.
  En fundering kring Kravmärkt kontra EU ekologiska grisar. För EU ekologiska grisar räcker det att ha tillgång till utevistelse på en betongplatta. Alltså är det mycket lättare för många bönder att gå över från konventionell uppfödning till EU ekologisk i stället för att ta hela steget till KRAVreglerna, som många varken kan eller vill. Är det inte bättre för djuen att leva under ett EU-ekologiskt regelverk om det konventionella är alternativet? Begriper inte riktigt allt skäll på EU ekologiskt som det kommer till uttryck i Sverige. Grisbönderna här lär väl knappast sätta nosring på grisarna, som jag har för mig att man får genom EU-reglerna.

 • ann-helen

  Tack så mycket! Vi får se hur det går. Men min önskan är i alla fall att prova att starta ett samtal.
  Louise – visst har du rätt i att det är bättre att ta ett steg än inget, när det gäller grisarna. Jag tror att frustrationen beror på att utvecklingen för Krav-grisarna har stått stilla under tio år. Scan har helt enkelt aldrig trott på denna produktion. Från Scans sida säger man att man gjort allt i sin makt. Men det finns ett väldigt enkelt sätt att få fram med Krav-grisar och det är att höja priset till bonden. Det har man inte gjort.
  Med denna bakgrund tror jag att man kan förstå den ilska som Scans satsning på EU-ekologiska grisar utlöste.
  Dessutom struntade Scan i vad marknaden sa.

 • suzanne

  Grattis AnnHelen – äntligen!
  Det pratas om konsument makt och samtidig kan jag som konsument inte veta vad ekologiskt står för när man bakar in krav och ekologiskt under samma rubrik. Jag vill äta glada grisar som springer fritt och får böka i jorden, betalar gärna för detta.
  Blir lite överraskad när jag nu ska leta danskt kött i hyllorna (något som jag undvikit hittills) och ska grisarna behöva åka till Danmark för att sen åka till Sverige igen? Kan du förklara detta för en novis i branchen?
  tack för en fin blogg.

 • ann-helen

  Nejdå Suzanne, grisarna kommer inte att slaktas i Danmark utan i Kalmar, hos KLS Ugglarps som ägs av danska Danish Crown, som i sin tur ägs av danska bönder. I butiken kommer du då inte att direkt se någon skillnad. Stockholms Butikskött styckar köttet och säljer det främst till Coop och Axfood även i fortsättningen. Scan Ekologiskt slaktas hos Scan och består av främst EU-ekologiska grisar men också en liten del Krav-grisar. Scan Ekologiskt hittar du främst hos Ica, men även de har sagt att de helst vill ha Krav-grisar. Hur det går med den saken återstår att se.
  Alltså: Svenska grisar, svensk styckning, slakt i Sverige, men slakteriet ägs av ett danskt företag.
  Och tack för de snälla orden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.