Klimatsmart export, men klimatfarlig import?

Klimatsmart export, men klimatfarlig import? 150 150 Ann-Helen von Bremen

Handelsministern vill fördubbla den svenska livsmedelsexporten inom tio år. Och det är hon inte ensam om. Jordbruksminister Eskil Erlandssons har tidigare slagit många extra slag för exporten, inte minst i satsningen på ”Matlandet Sverige”.

Inget fel i det, men det är sällan som man hör någon prata om klimatet när det gäller export av svenska livsmedel. De tongångarna brukar bara ljuda när det handlar om import.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
4 comments
 • Lotta Lundgren

  Underbara ni! Jag träffar den gode Eskil den 12 maj. Har ni några frågor jag kan framföra på temat Matlandet Sverige? Jag lovar att vidarebefordra svaren.

 • ann-helen

  Det finns många frågor kring Matlandet Sverige, men jag tror tyvärr inte att du får några svar. Det som är positivt med Matlandet Sverige är att vi för första gången har en jordbruksminister som har förstått att livsmedelsproduktion handlar om mat. Det är också positivt att jordbruksdepartementet vill lyfta den svenska matproduktionen. Problemet är väl snarare att det krävs betydligt mer pengar och betydligt större grepp än vad Matlandet Sverige omfattar. Det här handlar mer om att försöka få far på turismen och exporten, än att förvandla Sverige till ett matland.

 • Lotta Lundgren

  160 miljoner till kommunerna för att höja kvaliteten på den offentliga maten hade kunnat uträtta underverk. Man borde kanske börja där.

  Sedan är ju den ständiga frågan hur det kan komma sig att man kan köpa en utmärkt korv i samband med tornerspel i Västergötland, vilket man inte kan i sin lokala matbutik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.