Rubbad grillstav

Rubbad grillstav 150 150 Ann-Helen von Bremen

Av gästkrönikör Anna Sjögren:


Grillkarré i stavform är det nyaste nya från Scan. Inför stundande grillsäsong fick jag och andra matjournalister reda på nyheten via ett pressmeddelande.
Den stavformade grillkarrén är smaksatt och färdig att lägga på grillen. Enligt informationen i pressmeddelandet är den kryddad med en “rubbing” som består av en kryddblandning med bland annat cayennepeppar, paprika och rök.
Jag läser innehållsdeklarationen på företagets hemsida och ser att det också ingår druvsocker, två olika antioxidationsmedel samt nötköttsextrakt i karrébitarna.

Produktchefen som sköter marknadsföringen av stavarna är, enligt pressmeddelandet, stolt över sin nya produkt. Han tycker framförallt att den har en spännande form och att den tar liten plats på tallriken. Han säger ingenting om smaken.

Det är klart att Scan har produktutvecklare som komponerar kryddning och kött så att det blir välsmakande bitar att lägga på grillen. Men pressmeddelandet fick mig att tappa aptiten. Jag upplever att maten från den stora köttproducenten i det här fallet består av enheter som laddas med moderna ord som kommer att sälja produkterna.

Varför ska vi äta rubbade stavar av fläskkarré? Och vem har någonsin önskat sig mat som är utrymmeseffektiv, som tar liten plats på tallriken? Jag tycker att det låter… rubbat.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
7 comments
 • Anna Munters

  Sannerligen super-rubbat!! Det var det dummaste jag hört på länge! Det låter som ett april-skämt. Men ”allting går att sälja med mördande reklam” så inte skulle det förvåna mig… på min grill kommer den inte i alla fall!

 • Stefan

  Tja, i all sin dumhet framstår väl pressmeddelandet som ovanligt ärligt. De har gjort en analys och adderat lite gissningar om vad konsumenten kan önska sig och resultatet är en utrymmeseffektiv köttpinne av gris att lägga på grillen. Med smak av sött och salt. Vem vet, kanske Lasse B kan sjunga en sång till den: En lagom bred köttpinne med smak av sött och salt, passar perfekt in på brasans glödbädd!

 • Anna Sjögren

  Ja visst är det knäppt. Vem vill ha sån här konstig mat? Fläskkarré kan väl få se ut som den gör och krydda kan man väl göra själv innan man grillar?

 • Stefan

  Jag tror att detta kommer att bli nästa Flintastek-succé! Kanske inte hos de som håller kosher och halal kärt, men hos de andra: Det är ju så lätt och praktiskt och det blir lite festligt sådär. Och det är ju ”proffs” som smaksatt det. Efter BiBoBerså-fylla sitter köttpinnen som smäcken med lite tsatsiki och ungsrostad färskpotatis!

  Hepp!

 • Anna Sjögren

  Stefan, du har rätt. Färdigkryddat är bäst, för då slipper man tänka. Och om någon av gästerna skulle vara missnöjd så är det ju i alla fall inte mitt fel.

 • ann-helen

  Javisst kommer det säkert att fungera, men tänk om man någon gång skulle kunna produktutveckla i den andra änden, dvs att ta fram ett gott griskött? Problemet med grisköttet är ju inte att vi inte orkar krydda det, utan att det är så eländigt smaklöst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.