Kunden förstår oss inte

Kunden förstår oss inte 150 150 Ann-Helen von Bremen

LRF bjuder in till presskonferens nästa vecka för att diskutera de stora frågorna. Exakt vad det ska handla om är lite svårt att förstå, men det ska omfatta ämnen som världssvälten, livsmedelsförsörjningen men också vilken livsstil och vilka förändringar som dagens unga vill se. Inbjudna är företrädare för politiska ungdomsförbund, men även personer från Djurens Rätt och Bättre mat.nu.

– Jag vill möta den unga generationen och höra vilka livsstilsförändringar de vill se framöver, säger Lars-Göran Pettersson, LRFs ordförande.

Och det låter ju alldeles utmärkt, ett möte och en diskussion med unga människor som kanske är morgondagens beslutsfattare. Det är precis sådant som lantbruket behöver, mer kontakt med konsumenterna, mer kontakt med omvärlden.

Men i nästan andetag säger LRFs ordförande:

– Jag upplever att kännedomen om vad vi bönder står för, hur vi jobbar och vilka visioner som driver oss är låg. Om detta vill vi diskutera med några av våra framtida beslutsfattare.

Återigen budskapet, ”Ni förstår oss inte, men om vi bara får förklara så kommer ni att förstå att det vi gör är rätt.”

Vilket annat företag skulle resonera på detta vis, att utebliven framgång beror på att man är missförstådd?

Inget ont om Lars-Göran Pettersson, han företräder bara en rörelse där denna åsikt är utbredd – ”Vi har en bra organisation, en bra produkt, men kunden förstår oss inte.”

Jag hoppas att jag har helt fel, att detta inte alls kommer att bli en uppvisning i allt gott som lantbruket står för, utan att det verkligen kommer att handla om att lyssna på vad de unga vill och att diskutera framtida förändringar.

Men jag har tyvärr haft fel förr.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
4 comments
 • Anders Munters

  Tänk vad klok Lars-Göran Pettersson och många fler med honom i LRF-ledningen kan vara.
  Det skall böjas i tid det som krokigt ska bli!
  I L-G P:s krönika i Land Lantbruk förstår han heller inte varför importen tar ökade marknads- andelar från den svenskproducerade maten. Där får han det till att det beror på politikerna och så måste det väl vara!?
  Efter att ha varit med i LRF i mer än femtio år känner jag igen tongångarna.
  Det är alltid någon som står utanför näringen som skall vara problemlösare.
  Att tro att det skall gå att fostra kommande generation så att de bättre förstår verkar naivt och visar snarare på LRF:s problem i stället för konsumenternas.
  Om LRF kan självransaka sig och
  producera ”rena” livsmedel på ett för människor, djur, natur och hav hållbart sätt behöver man inte lägga krut på att tukta konsumenter och media.
  Se till att det produceras Biologisk mångfald, det är betydligt lättare berätta för gemene man.

 • Stefan

  Det är dags för böndernas ideologiska organisation att krypa ur martyrrollen, känna doften av kaffe och vakna till. Men som med alla sekter så är det svårt att frigöra sig från den egna världsbilden som formats av många års självvalt (och mycket lönsamt) utanförskap. Lantbrukskooperationens största dilemma är den bristande transparensen och den mångåriga bristen på granskning av deras företag utifrån normala kriterier.

  Det har varit lönsamt för individer inom branschen, men kanske inte för samtliga lantbrukare, att man varit så överlägset duktig på att hantera ”Public Affairs”, att göra hela området och alla dessa resurser till en separat domän med vasaller, hertigar och kungar.

 • ann-helen

  Ja, jag håller med er, Anders och Stefan, världen har förändrats, men eftersom man levt väldigt mycket i sin egen bubbla, så har man inte hängt med i den utvecklingen. Och precis som det råder brist på transparens, är också vindrutan så immig att det heller inte går att se ut genom den, och därför blir det ingen omvärldsbevakning.
  Dock ska det bli mycket intressant att se vad man kommer fram till i sin nya livsmedelsstrategi. Jag tror att det ändå finns vissa inom LRF som börjar inse att om man inte radikalt förändrar, inte minst sin organisation, så kommer svenskt lantbruk inom en inte alltför avlägsen framtid att enbart bestå av nischproducenter, resten har lagt ner eller köpts av Dansken. Det är verkligen fem i tolv nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.