Ica trollar

Ica trollar 150 150 Ann-Helen von Bremen

Av gästkrönikör Anna Sjögren:


Häromdagen fick jag veta att Joe Labero underhållit när Ica Viksjö firade 25 år. Han åkte taxi från Paris eftersom det var aska i luften. Jag har ingen aning om vad Joe Labero tar betalt för att komma och trolla i Viksjö och jag behöver inte lägga mig i hur en lönsam Ica-butik firar sitt 25-års jubileum. Jag kanske bara är avundsjuk. Men jag kan inte sluta tänka på att samtidigt som många av dem som producerar mat har svårt att få sina små företag och jordbruk att gå runt, finns det andra längs matens väg mellan åker och köksbord som verkar dra in väldigt mycket pengar.

Och kan skicka Joe Labero i taxi från Paris.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
4 comments
 • Stefan

  Joe Labero är kanske hans kusin som gör det gratis för att han vill vara snäll mot alla som sliter och släpar till liten lön för att vi skall få äta bra och rena livsmedel från när & fjärran?

 • Karin

  Vilken SJUUUUK historia. Jag blir GAAAALEN. Varför gör di på detta viset? Varför står det inte om detta på alla löpsedlar? Om kunderna i Viksjö visste? Om vi vanliga ICA-slavar med våra gröna plastkorgar visste? NEj – det är ju SJUUUUKT! Tack för bra inlägg.

 • Anna Munters

  Det positiva med extremlåga löner är när bönderna får pension (den lägsta förstås) så tycker de att de har SÅÅÅÅ mycket pengar… i alla fall jämfört med vad de är vana att få… (OBS! gäller nog inte alla pensionerade bönder) Producerar man bulkvaror (mjölk till mejeriet tex) så får man vansinnigt dåligt betalt. Man måste nog ta makten över sin egen råvara o föräldla den, jag hoppas att det fungerar! 🙂

 • ann-helen

  Ja, antingen det eller ta makten över sina egna föreningar, för även om handeln, särskilt delar av den, skär guld med täljkniv, så rinner det också bort mycket pengar i föreningsföretagen. Och det är inte så konstigt, det är inte så länge sedan lantbruket och livsmedelsmarknaden var oerhört reglerad. Och nu ska man leva ute på en marknad. Sådana omställningar tar tid, men tiden håller tyvärr på att rinna ut.
  Jag är gammeldags, jag tror på kooperationen. Men jag är inte säker på att jag tror på kooperationen, sådan som den ser ut idag. Den fungerar uppenbarligen inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.