Mission impossible – bra mat på svenska tåg

Mission impossible – bra mat på svenska tåg 150 150 Ann-Helen von Bremen

Det var på den tiden då de flesta journalister ägnade sig åt att gnälla på SJs plastinpackade mackor. Några av oss andra satt i stället i restaurangvagnen. Det var vita dukar, riktiga bestick, porslin, serveringspersonal och riktigt skapliga kockar. Maten som serverades var för det mesta god och mycket prisvärd. En längre tågresa var något att se fram emot, då skulle man hinna med ett besök i restaurangvagnen.

Men vi var alldeles för få som uppskattade detta. Vi var ett restaurangotränat folk och att spendera mycket pengar på krogen var snudd på vulgärt. Att köpa något annat än kaffe till sina medhavda mackor på tåget, gränsade till hedonism och galenskap. Och därmed fick vi vad vi förtjänade – mikrorätter att värma själva, eller microrätter som någon annan värmer. Och ett stort utbud av alkoholhaltiga drycker. Ingen ska säga att inte SJ lyssnar på kunden.

Men nog är det ironiskt att vi nu, när vi minsann har blivit riktigt varma i krogkläderna, inte kan få äta hyfsad mat på tågen. Tänk vilka möjligheter som tågen erbjuder för att presentera regionala specialitéer eller för att fungera som en scen för gästspel för duktiga kockar och krogar. Ett gastronomins tåg genom Matlandet Sverige. En fantastisk chans till marknadsföring, som ingen verkar intresserad av. Nyligen kallades Leif Mannerström in för att ta fram nya rätter till förstaklassresenärerna i X2000. Men vad spelar det för roll att Mannerström är en duktig kock, när hans rätter ändå hinner haverera i mikron?

Befria oss från flygplansmaten. Det är ju faktiskt tåg vi åker! Ett civiliserat sätt att resa.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
3 comments
 • Stefan som föredrar att vara anonym

  Håller med. Vi har så lätt att glömma våra egna bidrag till undergången. Vill man ha en trevlig lokal krog som serverar god och prisvärd mat får man se til att besöka den. Likaså vad gäller god mat i en riktig restaurangvagn.

  Allting har ett pris och det är faktiskt inte någon annan än vi själva som får vara beredda att pröjsa för det.

 • Adam Svensson

  Så sant som det är sagt! Många gånger har vi ingen annan att skylla på än oss själva… men det kan vara svårt (och jobbigt) att inse ibland

 • ann-helen

  Jovisst är det så, att vi har oss själva att skylla att restaurangvagnarna försvann, men nu borde det väl ändå vara helt möjligt att införa dem igen? Så kom igen SJ, dags att göra lite omvärldsbevakning kanske, och se att det finns en rätt stor kundkrets som värdesätter ett civiliserat sätt att äta på tåget!

Leave a Reply

Your email address will not be published.