Den rena svenska maten

Den rena svenska maten 150 150 Ann-Helen von Bremen

Det är inte bara invandraren som utgör ett farligt element i Sverigedemokraternas och deras internationella brödrapartiers värld. Det är egentligen allt som man upplever som främmande, oförståeligt och upprörande. Dagens artikel om partiets syn på kulturpolitiken är ett lysande exempel på detta. Sverigedemokraterna gillar folklig kultur, hembygdsdräkter och vikingabyar men tycker inte att man ska lägga skattemedel på Moderna Muséets nonfigurativa konst. Det är en åsikt som de inte är ensamma om, det finns åtskilliga människor som inte förstår vad det är för mening med en målning ”som man inte ser vad de föreställer”. Och det finns många människor som tycker att både opera och rap är rena skräpet, likt franska Front National.

Men som tur är, är det inte de som bestämmer.

Högerextremistiska partier har alltid haft det draget av förakt inför kultur som man inte förstår sig på. Entartete Kunst kallades det för i Nazi-Tyskland. Mahler, Bartók, Paul Klee och Chagall, alla dömdes de ut som urartade.

Maten som kulturyttring, har också periodvis fått sin släng av sleven. Italienska fascisterna försökte förbjuda pastan, eftersom de ansåg att det var mat som gjorde folk dumma och lata. Det gick kanske inte så bra. Mc Donalds har inte bara hatats av vänstermänniskor, utan minst lika mycket av högerextremister, även i modern tid.

Dagens Sverigedemokrater, med herr Åkesson i spetsen, tycker dock att det är helt okej med både pizza, kebab och bulgur, kanske för att vi idag betraktar den maten som svensk husmanskonst och alltså inte ”konstig”, men kanske också för att de inte riktigt har tänkt igenom hur viktig maten är för vårt svenska kulturarv.

Här följer dock en lista för Åkesson och hans grabbar, nästa gång de ska ställa till kalas. Det kanske inte blir så gott, men det är garanterat svensk mat.

– Mjölmat i alla former – välling, gröt och bröd

– Salt sill

– Sur mjölk

– Öl och brännvin

– Salt fläsk

– Rovor

Bon Appetit!

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.