Jordbruket på modet

Jordbruket på modet 150 150 Ann-Helen von Bremen

I den allmänna valdebatten har jordbruket knappt nämnts, med undantag för att det skymtat förbi i någon miljödebatt. Det är lite förvånande med tanke på att maten är en såpass het fråga och det är också lite anmärkningsvärt eftersom det faktiskt har diskuterats rätt mycket kring jordbrukspolitiken, men då främst i forum som vänder sig till de närmast sörjande. Men kanske är det ytterligare ett bevis för att jordbruket alltmer blir en angelägenhet för en allt trängre krets. Eller så är det snarare ett tecken på att denna valrörelse egentligen har handlat om ett väldigt begränsat antal frågor.

Men den som har haft möjlighet att lyssna på de mer ”interna” debatterna, har inte kunnat undgå att lägga märke till ett nyvaknat intresse för jordbruket bland de rödgröna. När partiledarna för de rödgröna besökte LRFs stämma i våras, gjorde de ett sådant intryck på LRFs ordförande Lars-Göran Pettersson, att Centern måste ha blivit allvarligt oroade.

Miljöpartiet har länge haft ett intresse för jordbruket, men då främst när det gäller miljöpolitiken. Vänstern och socialdemokraterna har dock under rätt lång tid varit rätt ointresserad av lantbruket, ett ointresse som de visserligen delar med rätt många partier. Så det är inte så konstigt att deras olika utspel väcker viss uppmärksamhet inom lantbruket.

Mona Sahlin har utlovat en ny jordbrukspolitik och att en av de första hon ska ringa efter en valseger, är just LRF. Både Peter Eriksson och Lars Ohly pratar om att det är viktigt att det svenska jordbruket växer. Ja, Lars Ohly går till och med så långt att han säger att svenskt jordbruks ”självförsörjningsgrad” måste öka och just det ordet har en särskild klang inom stora delar av lantbruket. Det går tillbaka till en tid då jordbruket var politiskt reglerad och det inte fanns någon världsmarknad att brottas på. Även om ordet i dag är lite av tabu, ingen vill ju vara en gårdagens man eller kvinna, så finns det ändå en stark längtan efter just detta. När det fanns en tid då det var viktigt att Sverige var självförsörjande när det gällde den egna matproduktionen. I dag ser vi hela tiden hur importen av mat ökar. På mycket kort tid har vår inhemska produktion av exempelvis nötkött, halverats. Nog förstår man dem som längtar tillbaka till en annan tid.

Men ingen har egentligen tryckt de rödgröna ordentligt på pulsen när det gäller att få reda på hur den nya politiken ska se ut eller om det ens är möjligt att öka produktionen inom det svenska jordbruket och i så fall – varför?

Idag ska Peter Eriksson tillsammans med kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (m) laga mat och prata matpolitik på Ekoteket/Kulturhuset i Stockholm. Återstår att se om vi får vet något mera om hur miljöpartiet ser på framtidens jordbruk.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen

Leave a Reply

Your email address will not be published.