Scan väljer GMO-fritt. Igen.

Scan väljer GMO-fritt. Igen. 150 150 Ann-Helen von Bremen

Det tog fem år men sedan kom beslutet: Scan kliver tillbaka in i GMO-friheten. Från den första september ska alla djur som Scan köper in ha ätit foder som inte innehåller genmodifierade grödor. I dag gäller detta för kor och lamm, men 2006 Scan släppte kravet på GMO -fritt foder till grisar. Idag gör Scan själva bedömningen att cirka 20 procent av de inköpta grisarna är uppfödda på GMO-foder.

Varför kommer då beslutet nu? En anledning är säkert Citygross lansering av GMO-fritt svenskt fläskkött under förra året. En kampanj som kritiserats högljutt och anmälts till både Konsumentverket och Livsmedelsverket. Kampanjen langade in nytt bränsle i GMO-frågan och nådde framför allt fram till konsumenterna. När Scan skriver i sitt pressmeddelande att man gör detta för att tillgodose kundernas krav, så kan man tänka sig att det var fler butikskedjor som fick upp ögonen för att här fanns en risk för stark konsumentkritik.

När sedan Citygross reklamkampanj friades av miljönämnden, var nog saken så att säga biff. Eller kotlett,kanske man ska säga i detta sammanhang.

Man kan givetvis undra varför Scan dröjde så länge och vad detta kan ha tänkas kostat Scan i förlorad goodwill och även försäljning. Men kan också undra om Scan även kommer att ställa samma krav på sin import av kött till produkter som inte ligger under varumärket Scan, en import som man dessutom planerar att öka kraftigt.

Men tills vidare kan vi nöja oss med att konstatera att undrens tid inte är förbi. Inte ens när det gäller Scan.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen

Leave a Reply

Your email address will not be published.