Sänkt krogmoms – rakt ner i fickan, som alltid.

Sänkt krogmoms – rakt ner i fickan, som alltid. 150 150 Ann-Helen von Bremen

Jag älskar att gå på krogen, vem gör inte det? Och med samma logik borde jag därmed älska en regering som föreslår sänkt krogmoms. Billigare för mig och mer pengar-in för krögarna som sliter hårt för att få affärerna att gå ihop.

Och med all respekt för alla hårt arbetande, seriösa människor inom restaurangbranschen, för ni finns därute, det vet jag, så måste jag ändå tyvärr säga – nej tack! För problemet är nämligen att det inte bara är hårt arbetande och seriösa människor i denna sektor, det är också en bransch som är tyngd av fiffel, svarta pengar, kriminalitet och rätt många utnyttjade människor som slavar i disken, köket och i serveringen till usla löner.

Krogbranschen behöver ingen skattesänkning, den behöver en sanering så att de som kör med vita papper slipper den ohederliga konkurrensen.

Förslaget om sänkt restaurangmoms jämförs ibland med ROT- och RUT-avdragen, där man pekar på att skatteavdragen har minskat den svarta sektorn. Det är mycket möjligt, men hur det egentligen står till med den saken är det faktiskt ingen som vet. Byggbranschen, som har haft avdraget längst, gick nyligen ut med ett pressmeddelande om minskat intresse för svartjobb. Det byggde på en undersökning som Dagens Industri har gjort och där visade sig att andelen av de intervjuade som kunde tänka sig att jobba svart hade sjunkit från 57 procent till 42 procent. Visst, det är en sänkning men fortfarande handlar det alltså om en rätt stor grupp som kan tänka sig att jobba svart, trots flera års ROT-avdrag.

Men även om det finns belägg på att ROT och RUT minskar svartjobbandet så är det nu inget MAT-bidrag som föreslås, utan bara en sänkning av momsen.

Pengar som kan gå rakt ner i fickan på de ohederliga, precis som alltid.

 

En annan aspekt på förslaget lyfter Gunnar Rundgren upp i sin blogg:

http://tradgardenjorden.blogspot.com/2011/04/krogmomsbidrag-till-de-redan-rika-och.html

Han skriver bl a:

”Trots det så är min främsta invändning mot krogsubventioner att de är ett verktyg för att föra in ännu mer verksamhet till den sk marknaden. Hela poängen är ju att du och jag skall laga mindre mat och ha färre egentillverkade matlådor och i stället låta professionella sköta det. Redan utan subventioner så har mer och mer av vårt liv blivit marknadsstyrt (säg nu inte att det är efterfrågestyrt, det är bara en förskönande omskrivning). Att regeringen skall ägna sig åt att manipulera detta ännu mer för att tvinga ut oss från våra hem till att äta micrad industrimat är upprörande. Vi behöver inte fler markandsstyrda områden. Vi behöver inte mer marknadstänk. Vi behöver frizoner från marknaden.”

 

 

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
2 comments
  • Sara Sundquist

    Men är det inte en tankevurpa du gör nu? De oseriösa krögarna tenderar ju att framförallt låta bli att redovisa sina intäkter och då spelar det ju ingen roll det är 12% eller 25% moms man låter bli att betala in. Snarare blir det förhoppningsvis en möjlighet för de som är seriösa att konkurrera på någorlunda mer likvärdiga vilkor.

  • ann-helen

    Tack för din kommentar. Precis som vid RUT och ROT finns det två tankar bakom förslaget: Det ena är att rädda/skapa arbetstillfällen, det andra är att försöka minska andelen svartjobb i branscherna. Och jag tror precis som du att andelen svartjobb inom krognäringen inte kommer att minska på grund av en momssänkning, precis som jag är tveksam till att det kommer att leda till bibehållna eller nya jobb. Generellt är jag tveksam till att staten går in och subventionerar vissa branscher, jag tror inte riktigt på det som modell.

Leave a Reply

Your email address will not be published.