Att fiska i grumliga vatten

Att fiska i grumliga vatten 150 150 Ann-Helen von Bremen

Förr skulle man äta fisk för att bli intelligent. I dag handlar det mer om dåligt samvete. Är inte fisken rödlistad, så gäller det att hålla koll på var, hur och när den är fiskad. Fel mått, fel vatten och fel fångstmetod och vi kan räkna med att hamna i Den Stora Skam-trålen. För evigt. Och lyckas vi ändå håva upp rätt fisk ur den stora fiskdammen, gäller det att fisken inte innehåller kvicksilver, PCB eller dioxin.

I somras drog sonen upp ett praktexemplar av asp. Stolt visade han upp baddaren, fick beröm av sportfiskare i fiskebutiken och ännu stoltare moder la givetvis ut bilden på facebook. Det tog mindre än en minut innan kommentarerna strömmade in – var aspen månne inte utrotningshotad? Svettig moder googlade och kunde med en suck av lättnad konstatera att just under sommaren var inte fisken förbjuden att fånga. Men ändå, förutom att vi var en hårsmån från evig fördömelse, så kändes det inte bra. Det var nästan trösterikt att fisken sedan smakade skräp som tillagad.

Att äta fisk har blivit komplicerat och även att fiska den själv. För att inte tala om den odlade, där vi ideligen får rapporter om de miljöproblem som fiskodlingarna orsakar och all foderfisk som odlingarna dammsuger.

Henrik Norström på Restaurang Lux i Stockholm har under fem år jobbat med att enbart tillaga fisk som antingen är fångad eller odlad på ett juste sätt, men även han tycker det är komplicerat.

– Yrkesfiskarna säger en sak och WWF en annan . Det känns inte som att man jobbar åt samma håll. Det är väldigt svårt att få fram fakta, säger han.

På måndag är det dags att diskutera det stora fisk-dilemmat på Skafferiet – gastronomisk debatt på Berns som anordnas av journalisterna Per Styregård, Anders Rydell och Johan Lindskog. Henrik Norström kommer tillsammans med Rune Wikström från Yrkesfiskarna Stockholm, Inger Näslund WWF och Björn Rising på Hav- och Vattenmyndigheten att gå en match i fiskfrågan.

Debattledare är jag och Stefan Jahge och vi tänker inte flyta medströms. Välkommen om du har vägarna förbi!

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
4 comments
  • Anna Sjögren

    Bra att ni tar upp frågan om fisk i nästa omgång av Skafferiet. Kockar som engagerar sig är utmärkta förebilder men de har råd (eller snarare deras gäster/kunder) att köpa exklusiva fiskar som gös och torsk som är fångade/odlade på rätt sätt. Men en större fråga är hur fisken ska räcka till alla som vill köpa den till hyfsat pris och äta den i vardagslag.

  • ann-helen

    Frågan om justa arbetsvillkor på krogen är en av de allra viktigaste och personligen skulle jag gärna se den debatten på Skafferiet vid ett annat tillfälle. Men igår diskuterade vi fisk och Henrik Norströms inlägg i debatten var i allra högsta grad relevanta.

  • ann-helen

    Helt rätt. Det är en mycket bra fråga och den fick vi egentligen inte något riktigt svar på igår. Visst finns det fisk som är juste och inte kostar skjortan, som strömming, och även torsken har sjunkit i pris, men kanske är det så att vi inte kan räkna med att äta fisk i vardaslag framöver?

Leave a Reply

Your email address will not be published.