Älskar du alla djur?

Älskar du alla djur? 150 150 Ann-Helen von Bremen

Hej! Jag läser dina texter ibland och ser mig också som en stor natur- och
djurvän. Dock finns det vissa djur jag har mindre fördrag med:
Insekter. Jag avskyr flugor och getingar, och spindlar tycker jag
också är rätt hemska. Om sommaren är jag alltså rätt flitig jägare med
flugsmällan. Nu undrar jag: Älskar du allt levande, eller finns det
kryp som du också kan slå ihjäl utan att tveka? Äger du ens en
flugsmälla?:) Hur gör du med spindlar, flugor och getingar? (dumma
frågor kanske, du behöver inte svara:) Sandra”

Det där är sannerligen ingen dum fråga, snarare en av de ”eviga” och en fråga som jag tror att vi mår bra av att ständigt brottas med. Och jag har inga bra svar här. Jag gör förmodligen som folk gör mest – delar in och värderar djur olika.

Jag äter djur, varje dag. Jag trär mask på kroken och jag fiskar. Jag kan tänka mig att äta de flesta djur, även hund, katt och marsvin, så länge de inte bott i mitt eget hem eller jag har gosat med dem innan. Överhuvudtaget är jag tacksam om någon annan dödar djuret som jag ska äta och att det sker på ett så snabbt och skonsamt vis som möjligt. Undantaget är fisk. Där tycker jag precis tvärtom, att den bästa fisken för det mesta är den jag har fångat själv, men även här gäller regeln – att snabbt döda fisken.

Det finns vissa djur som jag inte har någon som helst sympati med och det är myggor, knott, bromsar och fästingar. Flugor ryker för det mesta också, men det händer fortfarande att jag räddar en kvidande fluga ur ett spindelnät, även om jag kanske två timmar senare slår ihjäl samma fluga utan att veta om det. Överhuvudtaget gillar jag inte om djur lider och det gäller även myggorna, men fästingarna har jag ingen som helst empati för.

En annan åsikt som jag tror att jag delar med många är om djuret befinner sig på vad jag anser som ”fel plats”. Möss och myror är rara ute i skogen, men kliver de in i ditt hem, utbryter nästan undantagslöst ett våldsamt krig. På samma sätt är det med huggormar. Jag är ingen ormälskare men anser att de ska få finnas också, men kommer de in på mitt revir, då har vi, eller rättare sagt huggormarna, ett problem.

Not in my backyard-resonemanget är väl utbrett när det gäller djur, inte minst vargen. Det är lätt för mig som bor i storstan att sitta och ömma för vargen, jag gillar vargen, det är ett fantastiskt djur. Samtidigt är jag väl medveten om att en varg på bergsknallen utanför mitt flerfamiljshus i Årsta inte skulle bli särskilt långlivad. Det skulle bli ett ramaskri bland småbarnsföräldrarna och om inte de kommunalanställda jägarna gick in, så är jag övertygad om att någon skulle ta geväret i egna händer och lösa det lokala vargproblemet, en gång för alla.

Jag kan respektera människor som väljer att inte äta djur därför att de inte vill döda dem, men jag delar inte deras åsikt. Jag anser att vi ingår i näringskedjan, vi äter djur och djuren kommer så småningom att äta oss, men det hindrar inte att vi måste ha en stor respekt för djurens liv, särskilt när vi bestämmer oss för att göra slut på det.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
10 comments
 • marika

  Mycket intressanta funderingar! Själv försöker jag va så snäll som möjligt, men just flugor är svåra å få ut levande, där blir det flugsmälla! Men jag använder bara vanliga hederliga flugsmällor, de där elektriska som finns känns så grymma! Vad använder du för jaktmetoder:-)?

 • linda

  Intressanta funderingar. Själv gör jag ungefär som du. Det känns dock ibland lite fel att ta död på spindlarna, så där är det bara de största som ryker, övriga får leva. Mosar du spindlarna eller är du en sån där snäll person som bär ut dem i glas?

 • ann-helen

  Detta med spindlar är intressant. Jag är tursamt nog inte rädd för dem, även om obehaget växer i takt med spindelns storlek, källarspindlar är inte min bag alls. Så ja, vill jag bli av med en spindel så lyfter jag ut den och ibland får den till och med vara kvar. Men när ekan invaderas av källarspindlar så måste jag erkänna att jag inte är så noga med om en eller annan spindel faller i vattnet när jag öser båten.

 • ann-helen

  Ha ha, rolig kommentar! Jag tycker att de elektriska flugsmällorna är utmärkta för myggor och knott, men när det gäller flugor och bromsar så håller jag med dig, då känns den elektriska inte särskilt rolig alls, både för att det tar längre tid att döda dem och för att det luktar rätt obehagligt. Då får det bli hederlig flugsmälla eller vikt tidning!

 • Åsa N

  Jag har alltid predikat för barnen att man bara dödar sånt man ska äta. När min då treårige son en dag såg mig smälla en geting med flugsmällan sa han: ska du äta den där? Då fick jag mig en verklig tankeställare. Hur gör vi egentligen inför barnen? Har du smällt getingar inför barn? Va sa du då? Numera försöker jag undvika att ta död på krypen. Ofta sitter de på fönster, å då e det ju bättre å öppna fönstret. Dessutom blir det ju kladdigt på rutan om man smäller! Men har de retat en tillräckligt länge finns det ju en viss tillfredställelse i att daska ihjäl dem också! Men inte inför barn å bara med flugsmälla, aldrig el-varianten, den duger inte till getingar!

 • johanna

  Hederlig flugsmälla säger du. Är det den klassiska varianten med ståltrådshandtag du har? De tycker jag är mycket bättre än de där som är helt i plast. Jag har fortfarande kvar min mosters gamla smälla från sjuttiotalet! Mången fluga, geting och broms har falli för den genom årent

 • martin

  Tycker nog att man ska ha empati för fästingar också! Ok att man tar bort dem, det räknas ju som självförsvar, men plåga dem ska man ju inte, de kan ju inte hjälpa att de blivit födda! Fästingen lever som fästingen ska, precis som alla andra inklusive människan!

 • ann-helen

  Nej plåga dem behöver man inte, men jag känner ingen som helst empati med dem. Likadant med älgflugor faktiskt, när jag tänker efter…

 • ann-helen

  Jag minns att min morfar hade precis en sådan, väldans effektiva var de, men tyvärr, det är plastvarianten. Eller oftast en tidning eftersom jag aldrig hittar flugsmällan när jag behöver den.

 • Stefan

  Jag tror att inplantering av varg och lodjur i storstadsmiljö skulle göra underverk för att hålla nere tulpanmumsande rådjur och bortsprungna katter. Det skulle nog även minska antalet uteliggare.

  Dock tror jag att dessa topprovdjur skulle bli svårt smittade av storstadsstressen.

  Är övertygad om att det är fler barn som körs ihjäl av fulla jägare än vad som dödas av varg och lo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.