En doft av brunt

En doft av brunt 150 150 Ann-Helen von Bremen

LRF och dess VD Anders Källström har hamnat i rejält blåsväder. LRF Ungdomen i Norrbotten kräver hans avgång. Och de är inte ensamma. Anledningen är att LRF, Livsmedelsföretagen och Landsbygdsdepartementet har delat ut livsmedelspriset, Årets Uppstickare, till Quibbla Halal.

I den bästa av världar skulle detta givetvis inte vara något problem. Köttföretaget Quibbla Halal har växt kraftigt under de senaste åren genom att de har jobbat med en växande kundgrupp som många andra inom köttbranschen har negligerat, nämligen de konsumenter som vill ha halal-slaktat kött och charkråvara. Att se förändringar på marknaden och nya kundsegment brukar applåderas som en framgångsväg och beskrivas som precis det som svensk livsmedelsindustri behöver. Inte minst kött- och charkindustrin.

Men nu är det annat ljud i skällan. Kritikerstormen, som främst verkar ha drabbat LRFs Källström, handlar om att Quibbla Halal, som visserligen köper svenskt nötkött för 50 miljoner kronor per år, också importerar kött. Orsaken, enligt företaget, är att det råder brist på halal-slaktat kött i Sverige, främst när det gäller kyckling och lamm.

Låt mig säga det en gång för alla – jag tycker att det är viktigt med ett svenskt lantbruk, inte för att det alltid är bäst, för det är det inte, men för att det är här jag bor. Jag vill ha en levande landsbygd och jag vill se svenskt lantbruk utnyttja sin fulla potential som producent av goda livsmedel men också som vårdare av vår miljö, natur och kultur.

Likaså kan jag ha förståelse för de som är upprörda över att ett svenskt livsmedelspris, med böndernas egen organisation som avsändare, premierar ett företag som delvis importerar kött.

Men om det nu är den blågula färgen som gäller till hundra procent för detta pris, kan man fråga sig varför ingen protestkör hördes när Saltå Kvarn fick priset 2008, ett företag som baserar en stor del av sin verksamhet på just import? Eller varför det inte var någon som gnällde 2005, när Jakobsdals Chark fick ta emot priset, ett företag som också importerar köttråvara. I en konsumentartikel i GP 2007, kritiserades charkföretaget för att det bakom en av deras svenskklingade varumärken dolde sig tyska grisar. I dag är just de skinkorna gjorda av svenskt kött, men fortfarande importerar företaget köttråvara från utlandet.

Det hördes heller inte minst knyst när Hallands Fruktindustrier tilldelades priset, pristagare 2006, som enligt egen uppgift importerar 20-25 procent av sin råvara.

Varför klagades det inte då?Jag vill inte tro att det beror på att att ägarna till Quibbla Halal inte direkt är så ljushyllta. Jag hoppas, innerligt att det beror på att några köttföretag är sura på att de har missat chansen att förse den svenska marknaden med svenskt halal-slaktat kött och att det helt enkelt handlar om avundsjuka.

Men säker är jag inte.

 

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
7 comments
 • Lasse Liten

  Jo men sedan de tidigare utnämningarna har LRF antaget en livsmedelsstartegi för att stopp minskningen av den svenska primärprodukten ska växa med 1% per år fram till 2020. Å då blir det ju lite att skjuta sig själv i foten.

 • ann-helen

  Tack för din kommentar. Jag har svårt att se att livsmedelsstrategin gör någon skillnad i förhållningssätt. LRF har alltid varit en organisation för svenska bönder, svenskt lantbruk och livsmedelsproduktion. Jag ifrågasätter vare sig de tidigare eller nuvarande pristagare, jag tror tvärtom att de är värda sitt pris, men jag vänder mig mot att det är just Quibbla Halal som kritiseras, när ingen sa ett pip om import när det gällde de andra företagen.

 • Pelle Agorelius, Husmansbord

  Om man ska ta tempen på toleransen, så befarar jag att den är lägre än på länge. Lite huller om buller verkar beslutsfattare med inflytande över maten produktion och opinion ”glömt bort” att man inte säljer varor med hjälp av anti-budskap. Jag tror det beror på att man kan vinna anhängare till sin sak. En duktig säljare har fullt upp med att lyfta fram vad som är bra med sin egen grej. En dålig säljare (eller nån som har en kass produkt) vräker ur sig en massa ovett över kollegornas utbud.
  Jag hoppas duktiga säljare och producenter får mer utrymme framöver. Jag hoppas att den här debatten inte drabbar Quibbla. Vi behöver entreprenörer, och vi får aldrig förringa dom vi har, oavsett vad dom heter och var dom kommer ifrån.

 • ann-helen

  Visst är det så. Smart analys! Det gamla talesättet -”när krubban är tom, bits hästarna” – är nog tyvärr också rätt passande här.

 • Eva-Greta

  Jag vet att det finns en liten video 5 minuter lång där Halal köttet styckas och den stackars kossan är levande, det enda köttet islamer får äta.. Undrar om livsmedelsverket har en uppfattning om detta?

 • ann-helen

  Hej
  Jag vet inte om du är medveten om att alla djur som slaktas i Sverige måste vara bedövade innan slakten och det gäller även halalköttet. Allt annat är förbjudet. Om det nu verkligen finns ”en liten video” som visar ett lagbrott, så föreslår jag att du kontaktar Livsmedelsverket och gör en anmälan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.