Priset för billig mat – antibiotikaresistensen

Priset för billig mat – antibiotikaresistensen 150 150 Ann-Helen von Bremen

Vissa tickande bomber vill man helst inte kännas vid, men till slut går det ändå inte att komma undan. Som detta med antibiotikaresistenta bakterier. Vi har hört till leda om detta ökande problem och jag misstänker att jag inte varit ensam om att muttra någon svordom när läkaren har vägrat skriva ut pennicilin för ungens öroninflammation, på den tiden när det begav sig.

Men ibland kommer man som sagt inte undan. Ett av Almedalens seminarier, arrangerat av Svenska Djurhälsovården och Vi konsumenter, blev en påminnelse om detta. Trots att övriga EU har följt Sveriges linje och sedan 2006 förbjudit antibiotika för att öka tillväxten hos jordbrukets djur, så är ändå användningen mycket hög i flera länder. Sverige, Norge och Island har den lägsta förbrukningen, Sverige ligger på 15 mg/kg levande djur. Spanien ligger högst med 250 mg/kg levande djur, eller 16 gånger mer antibiotika.

Baksidan av den här flitiga medicinerandet av i huvudsak friska djur, är att resistensen ökar och de siffrorna är rätt kusliga. Över 60 procent av de tyska och holländska grisarna och 30 procent av de danska grisarna bär på bakterier som är resistenta mot antibiotika.

Och detta drabbar naturligtvis oss också eftersom resistenta bakterier från djur eller från livsmedel självklart kan smitta oss också.

Märkligt nog agerar inte Livsmedelsverket mot detta. Man anser att om livsmedlet upphettar till 70 grader så är det inget problem. Må så vara, men nog är det en märklig hållning att det tillåts säljas livsmedel som med stor sannolikhet kan vara farliga? Risken att få i sig resistenta bakterier från en tysk, holländsk eller dansk gris är ju inte direkt liten.

Eller som Gunnela Ståhle från Vi Konsumenter sa:

– Som konsument kan jag inte få buskapet att detta ska jag lösa i köket!

Nu pågår dock sedan en tid tillbaka ett arbete, initierat av Axfood, för att börja ställa krav på antibiotikaanvändningen när det gäller importerade animalier. Ror man detta i land, får det sägas vara ett genombrott för en förändrad syn på handelns roll i livsmedelskedjan, en ökad medvetenhet om att man faktiskt också har ett större ansvar för den mat man säljer. Ett ansvar som man än så länge har varit rätt ovillig att axla.

Hittills har det hetat att det är upp till konsumenten att välja. Kanske är detta första steget att ta ansvar och sluta dölja sig bakom floskler som valfrihet?

 

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
5 comments
 • Gunnela Ståhle

  Tack Ann-Helen för att du hjälper till med att sprida det viktiga budskapet om att vårt val av kött påverkar antibiotika- avtrycket. Vi kan inte åläggas att fixa detta i köket.

 • Thomas Berglund

  Kan det vara så, Ann-Helen, att när vi hanterar tex holländskt fläsk innan tillagning så får vi i oss eller åtminstone på oss dessa resistenta bakterier?
  Ibland funderar jag på om det värdefullaste arvet jag kan vidarebefordra till min dotter är att föda upp henne på vilt och egenproducerat kött om och i möjligaste mån odla det övriga själv. Det faktum att inte ett enda åtal förefaller att väckas efter hästköttskandalen bevisar framförallt en sak: Det går inte att lita på dagligvaruhandeln och det går inte att lita på livsmedelsindustrin

 • Markus Femling

  Helt plötsligt så blev paketet med Serranoskinka som ligger i kylen hemma inte ett dugg intressant. Jag har länge slutat upp med importerat kött, men gjort undantag för chark.

 • ann-helen

  Tack för din kommentar, Marcus. Nu kanske man inte ska dra allt importerat kött över en kam, men att detta är ett problem, är det ingen tvekan om.

 • ann-helen

  Tack för din kommentar, Thomas. Ja, det finns nog en risk för det. Och jag håller tyvärr med om att det finns stora skäl att vara misstänksam när det gäller vår mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.