Skärp er och tänk positivt!

Skärp er och tänk positivt! 150 150 Ann-Helen von Bremen

Tänk positivt, så går det! Det var uppmaningen till landets bönder från Jordbruksverkets chefsekonom Harald Svensson under Livsmedelsföretagens seminarium i Almedalen igår. Rubriken var allvarlig – ”Ska vi fortsätta producera livsmedel i Sverige?” och frågan befogad, med tanke på att flera näringar, främst nötkött, gris och mjölk, befinner sig i rejäl motvind just nu. Här skulle näringens tungviktare diskutera frågan på allvar och förutom Harald Svensson fanns LRFs ordförande Helena Jonsson, landsbygdsminister Eskil Erlandsson, Arlas VD Peder Tuborgh och Marie Söderqvist, VD för Livsmedelsföretagen på scen. En rätt tung line up alltså och förväntan var stor – särskilt med tanke på att landsbygden och lantbruket har pekats ut som Almedalens hetaste frågor.

Av detta märktes dock inget i debatten. Helena Jonssons begäran om en ny gemensam livsmedelsstrategi, möttes av ointresse. Svaret på frågan om fortsatt livsmedelsproduktion i Sverige blev givetvis ja, men frågan hur det skulle gå till, blev obesvarad. Däremot så fortsatte Marie Söderqvist på samma linje som hon slog in på under förra Almedalen – att svensk livsmedelsindustri inte nödvändigtvis behöver svenska bönder för att producera. Och den här gången levererade hon en ännu kraftigare bredsida genom att hävda att lantbruket inte har strukturrationaliserat och effektiviserat på samma sätt som industrin. Hon beskyllde bönderna för att sola, fika och inte bry sig om att leverera rätt produkter till industrin.

Det var en förolämpning som det nog krävdes ett rätt djupt andetag från Helena Jonssons sida för att svara behärskat på.

Peder Tuborghs lösning var det globala företagets lösning – Sverige får nog finna sig i att importen ökar, men å andra sidan kan vi öka exporten till Kina. Hur en sådan strategi rimmar med Arlas ambition att vara hållbar, gick han dock inte in på.

Däremot så pekade han på Sveriges mycket goda möjligheter att producera mjölk och dessutom med världens minsta klimatbelastning. Läget är alltså utmärkt gott, det som behövs är en förändrad attityd hos bönderna, vilket som sagt Harals Svensson hakade på. Det blev lite Livets Ord-stämning ett tag när tankens makt hyllades så starkt.

De två huvudbudskapen till Sveriges bönder var alltså att de ska skärpa sig, sluta fika och leverera rätt grejer till industrin samt att de ska ha en mer positiv attityd. Någon förändrad politik verkade inte vara nödvändig. Närmare än så kommer man kanske inte en intellektuell härdsmälta?

 

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
12 comments
 • Olle Göransson

  Att det sägs så mycket dumma floskler (lämpligt sammanfattade som intellektuell härdsmälta) från politiker och myndigheter, beror alldeles säkert på att de faktiskt inte förstår livsmedelsproduktion. Det är inte så många människor nuförtiden som gör det, när så få är inblandade i densamma produktionen som det är idag. Harald Svensson hör alldeles säkert till den skaran o-insatta, precis som Eskil.
  Allra minst förstår man att livsmedelsproduktion (precis som all annan produktion) i de ekonomiska spelreglerna som gäller i samhället, bygger på expansion, tillväxt, koncentration, volymfördelar och global marknadsanpassning. Om dessa grundfundament inte är något man reflekterat över om deras rätt eller fel, kan ju inte slutsatsen bli någon annan än; ”Gilla läget och tänk positivt. Den som blir den sist kvarvarande svenska mjölkgården vinner. Några av er övriga som fått lägga ner kan säkert få jobb där.”
  I frånvaron av någon som är intresserad av att faktiskt DRIVA jordbruks och livsmedelspolitik lär det fortsätta på detta sätt.

 • Inger Jansson

  Djupt deprimerande. Det blir soffliggardag när valet kommer eller ett landsbygdsuppror mot dagens politiker, som har dragit ner mössan över både ögon, öron och förstånd…. det verkar inte finnas något kvar!!

 • ann-helen

  Tvärtom Inger, det är nu det finns alla möjligheter att faktiskt åstadkomma förändring! Det är första gången på många år som flera partier åtminstone säger sig vilja intressera sig för landsbygden och jordbruket. Och Helena Jonssons upprop om en ny, samlad livsmedelsstrategi, är något som jag tror att allt fler kommer att lyssna på. Om inte annat kan alla vi som vill se en förändring, se till att det spetsas lite öron här och var.

 • ann-helen

  Klokt uttryck, Olle. Visst är det så. Jag var på ett seminarium om antibiotika där man just sa de här sakerna väldigt tydligt – det handlar om ett systemskifte av jordbruket. Och så länge prispressen är det som driver utvecklingen av den globala maten, kommer också lantbrukare i vår omvärld, dock ej Sverige där läget är gott, fortsätta att proppa djuren fulla med antibiotika.

 • Tord Jansson

  Konsumenten vill ha svensk råvara i sin mat,afärskedjorna har för stor makt, arla är för global. Tuborg är ute och cyklar han behöver utbilda sig i praktisk kunskap om den agrara näringen

 • Gunnela Ståhle

  Det känns bra att du fångade upp vårt budskap på Vi Konsumenters och Svenska Djurhälsovårdens antbiotikaseminarium. Läs min blogg. Ordförande i LI Göran Holm talar varmt om primärproduktionen, medan Marie Söderqvist framhärdar i att snacka skit om svenska bönder. Vad vinner hon på detta och reagerar inte hennes medlemmar som flera ägs av bönder.

 • ann-helen

  Hej

  Uttalandet gjorde säkert för att provocera och sätta fart på det lätt sömniga samtalet. Det intressanta är nu att man från Livsmedelsföretagen förnekar detta på twitter… Någon anser tydligen att det trampades snett… Jag läste din blogg, det gör jag regelbundet. Bra skrivet!

 • ann-helen

  Hej. Tack för din kommentar. Tuborgh är helt enkelt en företrädare för ett globalt företag som ser saken på sitt sätt. Det blir då logiskt att, som Tuborgh, anse att det inte är något problem om livsmedelsimporten ökar i Sverige eftersom man i stället kan öka den svenska exporten till Kina. Det finns en logik i detta. Hur det sedan rimmar med Arlas vision om att vara ett uthålligt företag, är en helt annan diskussion.

 • Pelle Agorelius, Husmansbord

  Jag får ta mig för pannan, är det möjligt att så många får sagt så lite vettigt. Jag har hela tiden inbillat mig att t o m Marie Söderkvist faktiskt fattar läget, men om jag ska tolka realiteten från detta referat-Almedalen rätt, framstår alltihop som en akrobatik i ord. ”Tjohej jag kan svinga mig runt och hoppa jämfota baklänges” och ”baserat på applåderna så övertygar vi våra respektive uppdragsgivare att vi är rätt personer på rätt plats”. Att ord-akrobater liksom projektnomader bara är kringresande i företags och landsbygdsutvecklingens namn verkar ändå imponera lite på publiken, tillräckligt för att dra runt spektaklet ett år till.

 • ann-helen

  Jo Pelle, tyvärr var det så. Och provokation i all ära, den kan vara underhållande och ibland nödvändig, men att slå på den som redan ligger känns inte riktigt aptitligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.