Den enögda marknaden

Den enögda marknaden 150 150 Ann-Helen von Bremen

 

”Om jordbruket bara är ett uttryck för en slags marknadsaktivitet i Europas utkant, då kommer vi att gå en utveckling till mötes då vi successivt ser hur detta krymper. Jag tror att detta är en farlig och dålig utveckling.”

Jag hajar till när jag sitter och lyssnar på Land Lantbruks podcast. Den som för första gången på, vad som känns som decennier, vågar ifrågasätta marknadstänkandet inom jordbruket är Göran Persson, en gång statsminister, numera storbonde i Sörmland. Han varnar för att ett närmande till världsmarknadspriserna är en mycket farlig situation och hävdar också att vi inte kan se lantbruket och livsmedelsproduktionen som vilken annan näringsgren som helst. Anders Borgs uttalande om att han inte ser någon framtid för lantbruket som industrigren, dömer han på det typiska Perssonska raljanta sättet ut som ”ett uttalande som bär fåntrattens drag.”

” Den sista industrin som avvecklas är livsmedelsindustrin. Den dagen vi inte har livsmedelindustrin kvar i landet, då är det slut.”

Man kan tycka vad man vill om Göran Persson, men nog är det ironiskt att det ska till en gammal avdankad socialdemokratisk statsminister för att säga något som egentligen borde vara självklart för alla vid det här laget – att jordbruk och livsmedelsproduktion är för viktigt för att enbart skötas av marknaden. Marknaden är nämligen så begränsad i sin funktion. Den kan bara hantera ett fåtal parametrar och kan inte greppa över värden som naturvård, landskapsskötsel, landsbygdsutveckling, djuromsorg, ätkvalitet och miljövård. Det är därför som staten hela tiden försöker balansera detta genom olika stödformer, mer eller mindre lyckade. Och inte bara vårt land, utan många andra länder gör på samma sätt. Ännu mer komplicerat blir det givetvis när man kommer in på att jordbruket är basen för vår överlevnad och en av de grundläggande byggstenarna för hela vår civilisation – hur kan vi överhuvudtaget förvänta oss att den kortsiktiga marknaden ska kunna hantera detta? Eller för att låna ytterligare en av Göran Perssons oneliner:

”När det kommer till mat är marknaden ingen god herre, möjligen tjänare men inte herre.”

Under förra valrörelsen spåddes maten och jordbruket bli den stora valfrågan. Det blev inte riktigt så, även om ett och annat politiskt program författades med livsmedelsproduktionen som utgångsläge. Under valrörelsen till EU-valet har återigen jordbruket skymtat förbi och denna gång främst resulterat i ett antal kramade grisar. Det intressanta framöver blir nu om politikerna kommer att våga, eller rättare sagt, ha den intellektuella kapaciteten att förflytta sig från enkla enskilda frågor som ger lätta poäng, till att ställa den stora frågan – vad ska vi ha jordbruket till och hur ska staten förhålla sig till jordbruket? Det reglerade jordbruket och marknadsskyddade jordbruket fungerade inte så väl, men det marknadsutsatta jordbruket har heller inte visat sig vara någon särskilt god idé.

Kanske är Göran Perssons uttalanden ett tecken på att någonting kan vara på väg att hända. För säga vad man vill om Persson, ett vått finger uppe i luften har han alltid haft.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
4 comments
 • Pelle Agorelius, Husmansbord

  Politiker, och pengarna de förvaltar, ruckar väl alltid i marknaderna. Frågan är hur? Jag har de senaste åren försökt att fatta. Inget spännande har kommit till mig efter dom försöken. Men, jag funderar på en modell. En modell som handlar om uppdrag istället för bidrag. Har du Ann-Helen, eller nån annan, koll på om det tillämpas i någon form runt de svenska stödsystemen, eller i något annat land?
  Fördelen för en företagare är uppenbar. Vare sig det är ICA, Ikea, Greenpeace eller Jordbruksverket som köper en vara och/eller en tjänst av mig som bonde, så krävs ett professionellt förfarande vid upphandling, offerering, order, orderbekräftelse, leverans och betalning. Som det känns nu har systemen tydliga influenser av Kafkas Processen istället. Jag kanske är helt ute och cyklar i en allmän entreprenöriell allergi mot oresonabla system, jag vet inte?
  Det borde vara enkelt. Om någon (även samhället) vill ha något så får dom köpa det.

 • Anders Rydén

  Vow,
  Har vi en oreglerad marknad inom jordbruket.
  Då skall jag genast börja slakta på min gård och annonsera i lokaltidningen.
  Nähä, det är inte så det fungerar nu, snarare är det vissa företag som har gynnats som gör att det har blivit såhär.
  Vi kanske skulle fokusera vår kritik på de som gynnar och i praktiken beskyddar dessa företag?
  Bara en liten tanke från min sida

 • ann-helen

  Hej Anders. Nejdå, visst finns det massor av regler kring jordbruket, precis som det finns kring all livsmedelstillverkning och rätt många andra branscher också. Däremot har vi inte längre den skyddade och reglerade marknad som vi hade tidigare. Nu ska du konkurrera, direkt eller indirekt, först och främst med dina kollegor inom EU, men i förlängningen även i hela världen. DET är den stora skillnaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.