Makten över matkassen

Makten över matkassen 150 150 Ann-Helen von Bremen

Det här är en bok om mat, eller rättare sagt om matens ursprung.

Intresset för vad vi äter är större än någonsin. Samtidigt är kunskapen om hur maten blir till alarmerande låg, aldrig har vi varit så distanserade från matproduktionen. Under tiden vi pratar om surdegar, närodlat och småskaligt, pågår en helt annan utveckling ute på åkrarna, i Sverige och i världen. Det är en verklighet där det är lönsamt att amputera grisens knorr och proppa den full med antibiotika. Det är en vardag där den som orsakar stora miljöproblem, har usla arbetsvillkor, dålig djuromsorg och livsmedelskvalitet ändå kan stå som vinnare på matens världsmarknad. Men hur ska vi då kunna välja vår mat, när vi inte vet vad vi väljer och någon annan redan har gjort valet åt oss? Har vi tappat makten över vår matkasse? Det enkla svaret är ja. Makten har flyttat till några få stora livsmedelskoncerner långt ifrån de bönder som står för själva grundarbetet, nämligen att odla och föda upp det som ska bli en färdig middag eller en frukost till våra familjer.

I Makten över matkassen beskriver författarna lättillgängligt en komplex problematik mellan lokalt och globalt där ekonomi, politik och teknisk utveckling avgör både vad som hamnar på matbordet och förändrar vårt landskap. Men författarna pekar också på förändringar som pyr under ytan. När vi frågar efter en gris som haft knorr och mjölk från kor på bete är det tecken på att någonting har hänt.

Författarna:
Anders Ingvarsson är journalist med lång bakgrund som reporter på Land Lantbruk. Han har bland annat fått motta Skogs- och Lantbruksjournalisternas pris för bästa lantbruksreportage. Tillsammans med fotografen Lars Ardarve har Anders Ingvarsson tidigare skrivit boken
Mjölkresan.

Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist med inriktning på lantbruk, livsmedel och mat. Hon har tidigare skrivit Jorden vi äter tillsammans med Gunnar Rundgren och erhållit bland annat Änglamarkspriset för sin miljö- och konsumentjournalistik. Ann-Helen Meyer von Bremen driver bloggen hungryandangry.se.

Makten över matkassen
Text: Anders Ingvarsson och Ann-Helen Meyer von Bremen
184 sidor | 170 x 240 mm
Mjukband | Utgivning: 15 september 2015
ISBN: 978-91-7843-475-6

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen

Leave a Reply

Your email address will not be published.