Vetenskap och politik
Vetenskap och politik https://www.hungryandangry.se/wp-content/themes/corpus/images/empty/thumbnail.jpg 150 150 Ann-Helen von Bremen Ann-Helen von Bremen https://secure.gravatar.com/avatar/88255445418f62883f7b3c40f969232d?s=96&d=mm&r=gI senaste numret av Ekologiskt Lantbruk skriver Peter Einarsson om forskningsresultaten som Jordbruksverket har valt att inte publicera. Det handlar om en studie, gjord av Sveriges kanske främste expert på livsmedelsproduktionens påverkan på klimatet, Christel Cederberg. Resultaten från Cederbergs arbete är minst sagt intressanta, de visar nämligen att ekologiskt lantbruk har minskat jordbrukets totala klimatpåverkan med tre procent och det stora huvudskälet till detta är att man inte använder handelsgödsel.
Resultaten är osäkra, beroende på att det saknas tillförlitliga grunddata, men Cederberg har tydligt visat vilken osäkerhet som finns och har även försökt gardera för denna, genom att bland annat räkna med mycket lägre användning av handelsgödsel inom det konventionella jordbruket, än vad som enligt SCB faktiskt används. Så även om vi inte inte kan veta de exakta siffrorna så är ändå tendensen tydlig – ekologiskt lantbruk minskar utsläppen av klimatgaser väsentligt.
Ändå har Jordbruksverket valt att inte publicera studien, den är visserligen offentlig och går att begära ut från verket, men det föresätter givetvis att man vet att den överhuvudtaget existerar, vilket Einarsson påpekar. Men det är inte så att verket själv anser att studien är så otillförlitlig att direkt skulle slängas i papperskorgen. I Jordbrukverkets rapport om ekoersättningens effekter, ägnar man nämligen rätt mycket utrymme mot att argumentera emot denna studie, som man alltså valt att inte publicera.
Låter det snurrigt? Ja, det är det också. Men allra mest beklämmande är att det fortfarande ägnas så mycket energi åt att motarbeta ett av flera sätt att bruka jorden.
Vad är det som är så farligt?
- Posted In:
- Miljöperspektiv
Ann-Helen von Bremen
Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen
All stories by: Ann-Helen von Bremen3 comments
-
-
Anna Munters
Åh Ann-Helen, jag blev så glad när du skrev om detta men hade hoppades på att DU skulle ha svaret på frågan åt mig… Har du ingen analys runt detta? Varför tror du att det är så farligt?
-
ann-helen
Nej, jag har fortfarande inte förstått mig på vad detta motstånd bottnar i, den enda förklaring jag kan se är att man fortfarande lever kvar i en planekonomi. Tittar man på Danmark, som har ett intensivare jordbruk och som därför skulle kunna se på det ekologiska lantbruket med ännu större skepsis, så är det i stället precis tvärtom. Där finns i stället inställningen att om konsumenterna efterfrågar eko så ska man också producera det och att det ekologiska jordbruket ger goodwill åt hela det danska lantbruket, vilket är viktigt för en så stor livsmedelsexportör som Danmark.
Stefan
Christel C är klok och har integritet. Så slutsatserna har hon nog räknat fram med yttersta noggrannhet, mått och sans.
Visar kanske på faran med att beställa en studie som man inte sedan tidigare känner till svaret på. Man kanske skall nöja sig med enkätundersökningar för att klargöra om folk tycker att det är bättre när det är bra än när det inte är det!