Griskrisen: ”Det går inte en timme på dygnet då jag inte tänker på pengar”

Griskrisen: ”Det går inte en timme på dygnet då jag inte tänker på pengar” 150 150 Ann-Helen von Bremen

Han och hans fru har varit smågrisuppfödare i snart 20 år och hör dessutom till de duktigaste i landet. Än så länge kan han betala sina räkningar och känner inte konkursen hänga över nacken. Men hela hans vakna tid funderar han på sin ekonomi. Värre är det för hans kollegor, där nu den ena efter den andra lägger ner. Hans granne sa häromdagen att pengarna och fodret till grisarna räcker högst 14 dagar.

Sedan är det slut.Då handlar det inte bara om att byta jobb, utan också ofta om att sälja sitt hem, gårdar som kanske har ägts av släkten under lång tid. Det handlar om att byta liv och hur lätt är egentligen det?

Den tyska dioxinskandalen ledde till att Kina och Ryssland stängde sina marknader för tyska grisar. I stället trycktes de tyska grisarna ut på den europeiska marknaden, däribland den svenska och därmed dök det svenska priset ytterligare. Egentligen borde det vara tvärtom, tyska dioxingrisar borde leda till ökad efterfrågan och stigande priser på svenskt griskött, men denna marknad verkar leva sitt eget liv.

Men egentligen är dioxinskandalen bara droppen. Svenska grisproducenter har fått mindre betalt än sina danska och tyska kollegor sedan hösten 2009, fast lönsamheten har varit dålig betydligt längre än så.

– Det är tio år sedan det gick riktigt bra, säger smågrisproducenten. I dag täcker inte min betalning foderkostnaderna. Det blir så när man befinner sig i en bransch som inte har pratat pris under 15 år.

LRFs förslag att staten ska ge grisproducenterna stöd för de extra kostnader som de har för att följa djurskyddslagen, tycker han är bra. Men han tror att det är politiskt omöjligt.

– Men någonstans måste pengarna komma ifrån. Snart kommer vi inte bara se svingårdar försvinna, utan även slakterier, avelsföretag och rådgivning.

Men han inser att staten inte kan hålla en näring under armarna. I framtiden tror han att grisproducenter måste gå samman och lansera koncept-grisar, griskött som borgar för olika kvalitéer som lokalproducerat, ekologiskt, hög ätkvalitet, högra djuromsorg osv. Därefter gäller det att förhandla fram fasta priser med slakterierna eller slutkunden.

– Det nuvarande systemet med bulkgris som säljs på en marknad där priset varierar vecka från veckan, det tror jag är helt uteslutet. Ett fast pris gör att slakterierna får ta en större smäll när priserna går upp eller ner och det gör också att de anstränger sig mera, säger han.

Fast hur många som kommer att vara med i den framtiden, det vet han inte. Han hoppas att han kommer vara det, men han är långt ifrån säker.

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
4 comments
 • lotta jorgensen

  Ann-Helen återigen tack för en bra text. Jag undrar hur ska man kunna få dessa bönder att våga satsa? De är många som funderar på det men är rädda att de inte ska klara av att föda upp speciella grissorter i rädslan att de inte ska få betalt för sin insats. Hur kan de få hjälp!

 • ann-helen

  Hej Lotta

  Om det finns bönder som mitt i krisen vill satsa och tänka nytt så är det ju fantastiskt! Jag har ingen universallösning, men jag tror att de som vill utveckla ett eget varumärke eller kvalitet måste komma närmare slutkunden. Antingen genom att börja sälja direkt till konsument eller genom att samarbeta med butik, restaurang/storhushåll eller något styckningsföretag som är på offensiven. Ofta saknar man kunskap om marknadsföring, varumärkesbyggande, kommunikation osv. Den kunskapen måste man också på något sätt skaffa sig.

 • Magnus Sandman

  Kanske dags för marknadsekonomi av inom lantbruket. Inte bara i Sverige utan självklart inom hela EU, till att börja med. Då kommer även de marknadsmekanismer som du efterlyser att börja fungera och den anonyme grisuppfödaren och hans grannar göra allt för att vara allat annat än anonyma. Och vem vet kanske våga satsa på helt andra försäljningskanaler och med bla nätet som hjälp bygga något helt nytt och spännande. Grymt helt enkelt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.