Att inte veta vad man är

Att inte veta vad man är 150 150 Ann-Helen von Bremen

Ekologiska Hjordnära Mejeri utanför Hjo ska nu även börja tillverka konventionella produkter, på order av ägaren Skånemejerier. Därmed mister det lilla mejeriet en viktig byggsten i sitt varumärke och sin marknadsföring, nämligen att man vid sidan om Järna Mejeri är det enda ekologiska mejeriet i Sverige.

ATL har nyheten i sitt senaste nummer och där framgår att grundaren, Ulla Kjellander, som även sitter i Hjordnäras styrelse, är rejält besviken, vilket man kan förstå. Men det handlar om betydligt mer än besvikelse, det handlar om att Skånemejerier schabblar bort ett litet, men framgångsrikt varumärke. Hjordnära är inte bara ekologisk utan också ”nära”, som Kjellander påpekar, och hämtar sin mjölk från Hjotrakten, men den nya legoproduktionen åt Skånemejerier bygger på konventionell mjölk från Skåne. Visserligen kommer den ekologiska och den konventionella mjölken att särhållas, men själva fundamentet i Hjordnäras varumärke som ett litet, helt ekologiskt och närproducerat mejeri, är borta.

Hjordnära Mejeri startades av en grupp bönder 2009. Något år senare klev Skånemejerier in som ägare och till skillnad mot rätt många andra av Skånemejeriers vidlyftiga satsningar, så har Hjordnära varit lyckat. Försäljningen har gått bra, inte minst på Stockholmsmarknaden, och mejeriet har byggt ut och ökat sin kapacitet. Konsumenterna har tyckt att Hjordnäras produkter smakar gott, men även gillat det ekologiska och det nära. Nu plockar alltså Skånemejerier bort två av tre viktiga grundstenar i varumärket Hjordnära.

Det är inte utan att man kommer att tänka på talesättet ”en omvänd kung Midas”, där allt man rör vid inte direkt förvandlas till guld.

 

Hjordnära Mejeri st

Ann-Helen von Bremen

Vem har makten över din matkasse? Det här är en blogg om hur matproduktionen, politiken och affärerna kring maten ser ut. Jag arbetar annars som frilansjournalist och skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Här skriver jag mer fritt om matkedjan. Jag är inte alltid arg, mat är ett av mina största nöjen. Men jag är alltid hungrig. Ann-Helen Meyer von Bremen

All stories by: Ann-Helen von Bremen
3 comments
  • Pia

    Jag blir galet arg på allt sånt här! Att det hela tiden är de stora kolosserna som bestämmer. Attans! Tänk om alla vi konsumenter på allvar förstod vilken makt vi egentligen har – det vi köper är det som produceras. Men folk i allmänhet tittar bara på prislappen å så väljer dom det som är billigast, utan minsta lilla eftertanke. Suck. =)

  • ann-helen

    Tack för din kommentar. Men i det här fallet handlar det tydligen inte om ekonomi. Av vad som hittills har framkommit går Hjordnära bra, bättre än väntat. Däremot måste Skånemejerier flytta en del av sin produktion från Lunnarp, eftersom man sålt mejerianläggningen till franska Danone och har då bestämt sig för att flytta över den till Hjordnära.

  • Bernadette

    Hej! Riktigt tråkigt samtidigt som vi lyckligtvis fortfarande har makten att bestämma vad vi köper så länge det finns ekologiska alternativ och de blir fler och fler! Ju fler ansluter sig och väljer eko desto fortare förstår aktörer som Skånemejerier och många andra att de kanske måste tänka om…eller helt enkelt tänka! Någonting som redan håller på att hända här och var…

Leave a Reply

Your email address will not be published.